Неостаряващата група „Медикус" отбелязва своята 35-годишнина с поредица от събития, първото от които е в Sofia Live Club. На 1-ви април, петък (не е шега) ще имате удоволствието да присъствате на повече от двучасов концерт с антракт за приятелско наздраве. Стари и чисто нови песни за стари и чисто нови приятели и фенове ще прозвучат от 21ч., а вратите отварят един час по-рано.

Групата е основана на през април 1987 и за първи път се появява с това име на голям студентски фестивал. За годините си „Медикус" издават няколко албума и сингъла, песента им „Векът на Любовта" печели Мелодия на годината и др. престижни награди. Сега с един телевизионен концерт те отбелязват този юбилей, възкресявайки авторските си песни по нов начин, и събирайки на една сцена стари и нови членове на групата, както и приятели музиканти.

Цялостният проект е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура".

„Когато в България пристигнаха чуждестранни емисари в началото на 90-те, се запознахме с шотландски импресарио, който ни остави текстове, за да запишем албум. Той изчезна, но ние измислихме мелодиите. Всички песни ги направихме на български. „Векът на любовта“ никога не е имала английски текст. Тогава вярвахме в това, че идва ново време. Говореше се за Ерата на Водолея -страхотна духовна вълна, защото вярвахме, че всички религии ще се обединят и хората ще заживеят като едно и войните ще свършат. 30 години по-късно човечеството не е узряло за това“, коментира Костадин Георгиев -Калки в ефира на bTV Radio. Музикантът си припомни любопитни страници от историята на формацията: „В групата постепенно навлизаха хора, които не бяха от Медицинска академия. Един от тях, който даде тласък, беше Дони, който беше изучавал фармация. По-късно влезе с летящ старт Момчил Колев, който за една вечер научи 25 песни за коледен концерт в университета и се справи брилянтно“.

„Идвах от група „Клас“, където работехме 3-4 месеца за една песен. Не си спомням какво съм свирил, но всички бяха доволни и щастливи, въпреки че за мен беше объркване", спомня си Момчил Колев. По думите му, „„Медикус“ е група –движение. Това са хора, които искрено се радват на музиката и са щастливи, че са заедно, защото са приятели, което е най-важното за всички членове на групата“.

Чуйте кога „Медикус“ са свирили пред Радой Ралин и Желю Желев, защо са репетирали в моргата и какво предвиждат да изпълнят на предстоящия концерт! Интервюто на Георги Митов с Костадин Георгиев /Коцето-Калки/ и Момчил Колев е разположено в звуковия файл: