Днес  22 март, петък, от 20:30ч. в столичното кино "Одеон" и на 23 март, събота, от 16.00ч. в културен център "G8" в София ще видите „Сухо“ - последният филм от МЕЖДУНАРОДНА СЕЛЕКЦИЯ на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ. След прожекцията има и дискусия с режисьорката, която пристига специално от Мексико. „Сухо“ / Sujo (Мексико-Франция-САЩ) беше в програмата на Sundance Film Festival през януари и спечели Голямата награда на журито в конкурса за международно игрално кино.
 
Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с Астрид Рондеро в превод на Петриела Бачева, разположено в звуковия файл:

„Сухо“ е създаден по сценарий и режисура на Астрид Рондеро и Фернанда Валадес, а във филма участва Хуан Хесус Варела. Това е копродукция между Мексико, САЩ и Франция.

Филмът проследява живота на младежа Сухо, след като баща му, член на мексикански картел, е убит, и борбите на израстването без баща и разграничаването от напоеното с кръв наследство, което получава.

4-годишния Сухо е отгледан от лелите си Немезия и Розалия в отдалечена планинска барака. Той прекарва детството си в изолация, само с тях и синовете на Розалия, Джай и Джереми.

Докато момчетата порастват, Сухо и връстниците му се бунтуват и се забъркват в афери с наркотици. По време на война за територия Джеръми е убит и лелята на Сухо Немесия го изпраща да живее в Мексико Сити.

Изтъкнатият испански филмов критик Карлос Агилар го описва като "сложен по значение и обхват", но го категоризира в клас "А"

Астрид Рондеро е завършила Университетския център за кинематографски изследвания на Националния автономен университет на Мексико ENAC. Тя е получила подкрепа и средства от Sundance, Tribeca, Berlinale Talents (Editing Studio 2010, Script Station 2014) и други. Тя е номинирана два пъти за Ариел и е настоящ член на Националната система на творците на изкуството.

Късометражният й филм En Aguas Quitas, с който се дипломира, има премиера на Международния филмов фестивал в Гуадалахара през 2011 г. и същата година е номиниран за Сребърен Ариел, освен че е избран за представяне на различни международни фестивали.

Дебютният й игрален филм The Darkest Days of Us спечели седем международни награди за най-добър филм и беше номиниран за най-добър първи игрален филм и най-добра актриса от Мексиканската академия за кинематографски изкуства и науки (Arieles 2019). Тя е съсценарист и продуцент на подробности за Sin señas, носител на наградата на публиката и наградата за най-добър сценарий на Sundance 2020. Тя е носител на множество награди на фестивали като San Sebastián и наградата Gotham за най-добър чуждестранен филм.  Продукцията получи аплодисменти и добри отзиви по време на премиерата на Международния филмов фестивал в Морелия през 2020 г.