Тази събота bTV Репортерите ще излъчи филма „Мисия археология“. Това е разказ не само за постиженията на нашите археолози, но и за отговорността, която имаме като народ, който живее на земя от световно историческо значение. Филмът на Ладислав Цветков ще покаже работата, която често пъти остава невидима за нас, на реставратори, художници, както и музейни работници.

„Показвам хора, които работят по едни изключителни наши археологически обекти, показвам реставратори, показвам хора, които работят по различни предмети. Спирам се и на нашите подводни археолози. Също така ще видим и позицията на хората, които управляват тези процеси и те дават своето мнение. Казват какво са постигнали, но и какво би трябвало да постигнат, но за което е необходимо и да получават съответната подкрепа“, споделя той пред bTV Radio.

В края на миналата година се навършиха 100 години от основаването на Българския археологически институт. Той е основан от Богдан Филов с указ на цар Борис III.

„Още тогава нашите предци са си давали сметка какви исторически богатства крият нашите земи. Оттогава до наши дни тези хора са положили едни огромни усилия не само да открият, но да реставрират и да експонират изключително ценни исторически находки“, допълни той.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Ладислав Цветков.

 

Гледайте bTV Репортерите тази събота веднага след централната емисия на bTV Новините.