Млади джаз музиканти от цялата страна свирят в училища в Димитровград и запознават своите връстници с този музикален жанр в традиционния Младежки джаз фестивал. Той продължава четири дни и включва концерти и на централния градски площад, както и изложба за историята на форума. Фестивалът се провежда по инициатива на Димитър Русев и се организира от ръководеното от него Акустично джазово трио и Община Димитровград. „Много от младите музиканти, които сега вече са утвърдени имена, са минали през сцените на фестивала. Това мен много ме радва. През годините се създаде традиция и училищата наистина си очакват тези концерти. Когато ученици ме срещнат из града, ме питат кога отново ще бъдем при тях или кога ще има образователни концерти на триото ни.“ – коментира той пред bTV Radio.

Снимка: Светослав Николов

Част от участващите във фестивала музиканти само няколко години по-късно са сред големите имена на джаз сцената ни. Вчера много приятна атмосфера в двора на ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ създаде трио със солистичен инструмент – флейта. Младите музиканти свириха с чувство за отговорност към момента, в който завинаги могат да запалят у децата искрата на любовта към музиката. И те постигнаха точно това. „Спрямо различните жанрове музика, които те слушат, това бе изключително подходяща ситуация да се докоснат до джаза. За нас това бе изключително приятно преживяване. За първи път участвам в този младежки фестивал. Като емоция бе повече от прекрасно. Като музиканти се опитваме всячески да предадем на публиката емоцията, която изпитваме. Мисля, че с нашето участие успяхме да докоснем публиката. Дори имаше деца, които излязоха пред нас и ни „дирижираха“.“ – разказа Никола Ананиев от триото, съставено от студенти в Националната академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив.

Снимка: Светослав Николов

Концертът предшестваше посрещането на осмокласниците в гимназията. „Учениците с интерес слушат музиката. Благодарим на участниците и догодина пак ще ги посрещнем с удоволствие.“ – каза директорът на гимназията Румяна Монева. Поли учи в гимназията и високо оцени представянето на гостите: „Музиката беше много приятна! Групата свири уникално, децата много се зарадваха.“ Нейният съученик Деян потвърди: „Този стил музика звучи много красиво, много спокойно и много ми допада.“

Снимка: Светослав Николов

От училищните дворове музиката се пренася в центъра на Димитровград, където във вечерните часове се провеждат концерти. Вчера там свириха музикантите от Catch-22 – група от студенти в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, събрала се тази година за участие в „Банско джаз академия“ от „Банско джаз фестивал“, организиран от Асоциация „Фестивалите в България“ с медийното партньорство на Jazz FM от bTV Radio Group. През 2023 г. „Банско джаз академия“ се проведе с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творческо развитие ‘22“.

Снимка: Светослав Николов

И след края на фестивала в Банско Catch-22 продължават да свирят заедно. В края на септември Димитър Русев ги покани на организирания от него друг джаз фестивал – този в Хасково, а сега – и в Димитровград. Красимир Гълъбов е щастлив отново да свири тук: „Много е важно, че някой ни обръща внимание и ни подпомага. Изключително много искам да благодаря на Димитър Русев. За втора година идвам на фестивала. Посрещането тук винаги е топло и приятно. Чувствам се като у дома си на тази сцена.“

Снимка: Светослав Николов

Музиката изпълва центъра на Димитровград, а наоколо десетки хора слушат. „Създава се по-различна обстановка на фона на другата слава на Димитровград. Много е приятно да има разнообразие с такива събития.“ – коментира в кратката ни анкета Ружа. Кристиян също е очарован: „Джазът действа успокояващо, когато имаш напрегнато ежедневие. Самият факт, че тук има подобни концерти – хубаво, интересно и разнообразно е.” „В джаза най-много ми харесва импровизацията. Тук съм, за да чуя как ще се получи тя.“ – в очакване на концерта е Яна.

Снимка: Светослав Николов

Днес наобед друго трио от АМТИИ свири в Природо-математическата гимназия „Иван Вазов“.

Снимка: Светослав Николов

15-ото издание на Младежки джаз фестивал – Димитровград завършва тази вечер с концерт на ABND към Музикален център Art Libitum – София – група с ръководител Йордан Владев. По-рано тази година на Международния джаз конкурс в Букурещ им бе връчена диплом за „Изгряващи звезди на джаза“.