Foodobox е първото мобилно приложение у нас, което се бори с разхищението на храна. Как?  Чрез него се свързват хранителни бизнеси с потребители. Целта е през апликацията собствениците на заведения или хранителни магазини да продават храната и продуктите, на които наближава крайният срок на годност за употреба. Така няма брак, а клиентите се възползват от големи отстъпки. Това разказаха в ефира на bTV Radio Джейн Димитрова, бизнес развитие във Foodobox, и Велин Керков – технологично развитие в компанията.

„С мобилното приложение Foodobox крайният потребител може да спасява храна, която е останала непродадена от различни заведения. Това може да са сладкарници, пекарни, ресторанти. В края на деня те предлагат кутия изненада с голямо намаление – 40-50%. Това е вкусна и годна храна, която иначе би била изхвърлена“, разказа Джейн.

Целта на младия колектив е да предоставят печелившо за всички решение на глобалния проблем с изхвърляне на хранителни продукти.

„В момента сме се фокусирали в София, но сме покрили и другите големи градове – Пловдив, Бургас, Варна, Русе…Сега ще натиснем малко повече и в тях, за да разрастнем партньорската мрежа, тъй като имаме доста запитвания от всеки един от тези градове“, обясни Велин.

„Крайният потребител влиза в приложението, вижда картата с обектите, които са наблизо. Тъй като няма доставка, човек трябва да си избере обект, от който иска да вземе кутия изненада според филтрите, които е заложил. Може да бъде веган, вегетарианско, ястие, сладка и печива. Резервира се през Foodobox  и се отива на място през часовия диапазон, който е посочен - обикновено между 17:00-21:00ч., и се плаща на място“, допълва Джейн.

„По-малко изхвърлена храна означава по-малко вредни емисии в атмосферата и по-малко разхищение на ресурси за нейното производство“, добавят двамата.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Джейн Димитрова и Велин Керков.

Какво е FoodOBox-изненада?

FoodOBox-изненада е кутия, която съдържа висококачествена храна на достъпна цена. Другата печеливша страна са хранителните бизнеси, които генерират допълнителен приход от продажбата на храна, която иначе не биха оползотворили.

Какво казва статистиката?

Близо 700 милиона души ще си легнат гладни тази вечер.  Тъжната истина е, че произвеждаме храна в изобилие и въпреки това 1 на всеки 6 души остава недоял всеки ден. А голяла част от произведената храна отива на боклука.

1/3 от произведената храна бива изхвърляна. За производството на тази храна се използват 15% от обитаемата площ в света. Това се равнява на три пъти територията на ЕС.

За да се пригоди за отглеждане на храна, тази площ се обезлесява, което нанася вреди върху флората и фауната. Това, от своя страна, води до влошаване на качеството на почвата поради прекомерната й експлоатация и нарушен био баланс. Дейностите, свързани с производството на храната, която изхвърляме, изразходват ¼ от разхитената питейна вода в световен мащаб.

За съжаление, вредите не свършват дотук. Похабяваме също ресурси като човешки труд, опаковъчни материали, енергия при термичната обработка, както и гориво за транспорт.

Добре известно е, че парниковите газове стоят в основата на задълбочаващите се климатични промени. По-малко популярен е фактът, че при разграждането си храната отделя така опасните за околната среда въглеродните емисии.