„Музейко“ отвори безплатен дневен център за украински деца, които са избягали от войната в Украйна. Приемат се дечица на възраст от 4 до 12 години. Това разказа в ефира на bTV Radio Бистра Кирова, изпълнителен директор на „Музейко“.

„Целият ни екип се вълнува, че можем да помогнем на тези деца. Капацитетът ни е между 80-100 деца. Разделяме ги на групи по възраст. По-малките деца имат нужда и от спане следобед. В зависимост какви са децата от това ще зависи каква бройка ще приемем, тъй като по-малките дечица имат нужда от повече пространство заради спането“, обясни тя.

В момента все още се подрежда програмата. Всеки ден обаче децата имат игри, учебни занимания, както и арт и научни програми с екипа на „Музейко“.

„Редуваме сериозните неща с по-свободните и игровите занимания“, добави Кирова.

Голяма част от работата в дневния център се извършва от доброволци, като за това съдейства Фондация „За доброто“.

„Има много желаещи. Включително много украински майки, които си водят децата, предлагат да помагат. Такъв е случаят с медицинската сестра, която имаме. Тя е всеки ден тук по цял ден заедно с нейното дете. Всъщност тя преглежда децата сутринта, а ако имат някакви нужди и през деня е на линия. Във всяка една от групите имаме и по един човек с украински. Това са доброволци. Обикновено родители на деца, които са дошли в България и децата им са в нашия център“, каза още тя.

Децата в дневния център имат възможност да разговарят и с психолог на украински.

„Сутрин, когато за първи път идва едно дете, първо психологът се среща с родителя, за да обсъди дали детето има някакви специфични нужди, как се чувства, има ли посока, в която трябва да се говори с това дете. А през деня психологът влиза в групите и работи с децата под формата на игри и разговори в зависимост от възрастта на детето“, разказа още изпълнителният директор на „Музейко“.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Бистра Кирова.