През 2021 националната кампания по повод Световния Ден на Хемофилията (17 април) ще премине под надслов “Движим се заедно с промяната!” , съобразно слогана на Световната Федерация по Хемофилия във връзка с изминалата година, белязана от Covid-19 и световна пандемия.

В предаването "За града" гостува хематологът д-р Атанас Банчев. Как се отрази пандемията от Covid-19 на хората с Хемофилия? Колко българи страдат от заболяването? Кой са първите симпотими на хемофилията и как се диагностицира и контролира тя? Чуйте в интервюто на Лили Ангелова:


Година, в която на всеки  член на обществото се наложи по различен начин да се адаптира към новата реалност, докато се опитва да продължи с пълноценния си начин на живот. За хората с хронични заболявания,  годината донесе поредно допълнително предизвикателство, с което те да се справят, за да успеят да си набавят нужния достъп до лекарства, докторска помощ и социална подкрепа.

И през изминалата година Българска Асоциация по Хемофилия продължи усилено с дейността си, съобразно всички противоепидемични мерки. Въпреки всички трудности неправителствената организация продължи да се бори за осигуряване на по-добро лечение и начин на живот за пациентите с нарушения на кръвосъсирването в България.

Митове и факти за хемофилията: