Над 130 издателства представят повече от 15000 заглавия на Пролетния базар на книгата, който започна днес и продължава до 5 юни в градинката пред НДК. Организатор е Асоциация „Българска книга“, а събитието е част от Културния календар на Столична община за 2022 г. Изложението е отворено при свободен вход всеки ден от 10 до 20 ч., в неделя – до 19 ч.

„Стойността на този книжен празник е много по-голям от цифрите. Книгите живеят свой живот извън кориците.“ – припомни в студиото на bTV Radio председателят на Асоциация „Българска книга“ Десислава Алексиева.

Базарът е съпътстван от богата културна програма, включваща срещи с автори, преводачи и издатели, премиери на нови заглавия, работилници и ателиета. Темата тази година е грамотността. „Всички данни сочат, че децата, които четат, имат по-добри академични резултати, че нациите, които четат, са икономически проспериращи. Книгите са един от ключовете към грамотността и ние трябва да стимулираме нашето общество да чете. Четенето създава функционална грамотност, формира критично мислене. В книгите се крият безкрайни светове.“ – посочи в студиото ни Десислава Алексиева.

Тя направи паралел с темата на провеждащия се като част от базара Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи – „Прочети света“. Фестивалът продължава кампанията „Походът на книгите“, като утре ще чуем думите на Радина Боршош, предстоят срещи с автори и илюстратори, сред които и специални гости от чужбина.

Чрез книгите откриваме повече за света и за себе си, опознаваме. „Обичаме другите, това е много важно.“ – подчертава Десислава Алексиева. За улесняване на достъпа до книги Асоциация „Българска книга“ се бори за въвеждането на стандарта за библиотечно-информационно обслужване в неговата пълнота и призовава да обмислим възможността за нулева ставка на ДДС върху книгите. Четенето и грамотността са първото стъпало в общественото и първата стъпка в икономическото развитие.

„Инвестициите, които се правят в книги, имат четирикратна възвращаемост. Ако искаме да бъдем икономически просперираща нация, пътят минава през грамотността и четенето.“ – посочи Десислава Алексиева.

Интервю на Светослав Николов: