Над 500 нови места за сигурно заключване на велосипеди вече са разположени при ключови входове на метростанциите в София. От съображение за сигурност, такива липсват само на спирките на подземната железница „Летище София“ и „Софийската Света Гора“. Престоят на велосипедите е напълно безплатен, без ограничение във времето.

„Това беше една от основните идеи, едно от основните изисквания, когато съгласувахме всяка една позиция, на която са разположени велопаркингите в метрото - да бъдат в покрита, охраняема част на вестибюлите на метростанциите, така че всеки един човек, който реши да се довери на стойката да бъде абсолютно спокоен, че колелото му ще бъде точно там, където го е оставил в началото на деня“, заяви в ефира на bTV Radio Стефан Спасов от „Спаси София“, които са основен двигател на инициативата, подкрепена от голяма застрахователна компания и столичния Метрополитен.

Велосипедните стойки са направени по уникален за София дизайн с удобен за заключване механизъм. Изработени са от алуминий, който е лесен за поддръжка, неръждаем и устойчив материал. Формите им следват контура на велосипед, осигурявайки стабилно закрепяне на всички части на превозното средство. „Цената на общия брой стойки, в сравнение с мащаба на проекта, не е висока – 50 000 лв.“, уточни Спасов.

От „Спаси София“ разкриха, че с инициативата целят да създадат алтернатива за екологично и евтино придвижване в столицата, както и да стимулират здравословния начин на живот. В София няма достатъчно велоалеи и  изграждането им върви бавно, но по думите на Стефан Спасов, „важно е да има последователни действия, чиято съвкупност да води до подобряване цялостното усещане от това да си велосипедист в града“.

С тази инициатива се подобрява свързаността на градския транспорт и се улеснява достъпа до софийското метро. „Паркингите са разположени на 67 от най-натоварените входове на метростанциите из целия град, така че обществения превоз да бъде по-достъпен, а зависимостта от автомобилите да бъде намалена. Така даваме възможност на много хора да слязат от автомобилите си и в ежедневието си да предпочетат по-екологичния и евтин транспорт”, споделят градските активисти.

Независимият общински съветник Борис Бонев пристигна с колело си на откриването на  новите паркинги за велосипеди, като отбеляза, че „страхотната придобивка за всички софиянци е напълно безплатна за Столичната община“. Той допълни, че „условията са далеч от идеални, но ние няма да се откажем да правим всичко по силите си, за да подобрим алтернативите за придвижване в София. Точно този проект ми дава увереност, че след местните избори, градът ни ще може да започне усилено да се развива и да става по-комфортен за живот. Заедно с останалите експерти в организацията имаме десетки конкретни предложения, с които бързо и чувствително ще подобрим придвижването в столицата, независимо дали се движим пеша, с велосипед, градски транспорт или кола.“

„Този проект е изключително добър пример за сътрудничество между голям частен субект, гражданска организация и общинска институция, смятаме, че това е един добър подход, който показва възможностите и желанието, когато има добър мениджмънт, да се реализират наистина добри, полезни проекти за хората, за стойност, която не изисква държавният бюджет да бъде вложен в едно нещо“, добави Стефан Спасов. Чуйте повече в интервюто на Георги Митов, разположено в звуковия файл: