Младата и талантлива Мартина Пенева стана “Най-добра актриса” на 14-ия театрален фестивал на монодрамата "Моноакт" в Косово. В афиша на престижния форум са включени представления от Хърватия, Италия, САЩ, Косово и България, оценявани от авторитетното жури в състав: Нина Мазур (украинска театрална критичка, селектор и дългогодишен президент на асоциацията на монодрамите към ЮНЕСКО), Соня Р. Йовановска (директор на международен славянски университет в Северна Македония и преподавател по психология) и Слобо Марунович (актьор в Народния театър в Черна гора). Председател и организатор на фестивала е актьорът Ментор Зимберай от Косово, познат и от участието си на "Варненско лято", международния фестивал "Под звездите" във Варна и "Солоакт" в Габрово.

Мартина Пенева бе удостоена с приза за ролята на Наталия в първия си моноспектакъл "Аз победих" по текст на Ярослава Пулинович (режисьор Ана Батева, музика - Стефан Здравески). Преди това, младата надежда на българския театър бе отличена с Гран при от Международния фестивал "Арт Трема фест" в Сърбия. Постановката на български език е без субтитри, но в бъдеще може да се преведе на английски език.

"Първата песен обобщава линията на спектакъла. Преди това никога не съм пяла пред хора", призна в ефира на bTV Radio Мартина Пенева, която е дъщеря на фронтмена на "Б.Т.Р." Атанас Пенев. "Имам страхопочитание, което поражда дистанция от музиката заради респекта. Аз се гордея с това, което са постигнали "Б.Т.Р.". Не мисля, че ще съм в сянката на баща ми, тъй като съм избрала друго поприще", добави чаровната актриса.

Мартина Пенева e част от трупата на ДКТ "Константин Величков"- Пазарджик. Участва в постановките "Чайка", "Дон Кихот" , "Албена", "Ромео и Жулиета" и "Наблюдателите" с Калин Врачански. Дебютът й на театралната сцена е в театър "София" с представлението "Роня, дъщерята на разбойника". "В столицата имат по-различни интереси, отколкото публиката в страната, която харесва комерсиалния театър. Това е нормално, не бих го окачествила като добро и лошо, а като въпрос на вкус", добави Пенева. През следващия сезон тя ще работи върху спектакъла „Кабаре“, който ще бъде показан премиерно до края на годината. Зад заглавието отново стои тандема Батева - Здравески.

Снимка: Spam studios

Чуйте още от интервюто на Георги Митов с Мартина Пенева, разположено в звуковия файл: