„Условията вече са зимни, пътеките са заледени, температурите са ниски. По това време на годината в този преходен сезон пребиваването в планината може да бъде доста опасно. Поради това съветваме туристите добре да планират своите излети, както и своевременно да се информират за метеорологичната обстановка.” Това заяви в ефира на bTV Radio дежурният спасител в ПСС към БЧК Ивайло Човиков. По думите му, „най-голяма е опасността от измръзвания.”

„Хората трябва да внимават при придвижване в планината и предварително да си проучат маршрута. Много е важно да не надценяват възможностите си, както и да не подценяват планината”, предупреди Човиков. Планинският спасител съветва още , че „телефонът, освен да бъде зареден, е добре да бъде близо до тялото, за да се предпази батерията от изтощаване.” Според Човиков,  „ако човек не се чувства сигурен, че може да излезе от ситуацията, в която е попаднал, би следвало да потърси помощ”.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Ивайло Човиков, разположено в звуковия файл:

Спасителят в Планинската спасителна служба към Българския червен кръст поясни, че „в България има около 500 доброволни планински спасители (…) и, в зависимост от сезона, около 50 души, които са на щат и целогодишно работят като планински спасители. Имаме няколко денонощни поста в базите ни в хижа „Алеко”, на Боровец, на Пампорово, както и в Банско.”

Той призова: „Наслаждавайте се на красотата на планината, но не я подценявайте!”