Ново място за наливане на минерална вода има вече в София. Тя е от извор „Баталова воденица“, а чешмите в парк „Възраждане“ бяха пуснати след отпушване на сондажа. Водата е подходяща за пиене, както и за спа процедури и с нея ще бъдат захранени съоръженията в изградения наскоро в парка балнеокомплекс, съобщи пред bTV Radio главният архитект на София арх. Здравко Здравков. Изворът вече е свързан със спа центъра, а останалият свободен ресурс може да се използва за отопление на общински сгради от образователната инфраструктура.

Преди няколко години Столична община придоби осем сондажа, които постепенно възстановява. Такъв е и случаят с извора в близост то 15 СУ „Адам Мицкевич“ в кв. „Надежда“. Водата е силно минерализирана, не е подходящга за пиене, но ще се използва в басейн и за отопляване на учебна оранжерия, които ще се изградят с европейски средства на гърба на училището. Сондажът в „Лозенец“ на алеята на Евлоги и Христо Георгиеви е компрометиран при земетресение и за възстановяването му ще са нужни по-сериозни средства. За Централна минерална баня се търси използването на минералната вода да е обвързано с работещ бизнес модел, за да не е в тежест на Столична община. Подобен модел бе намерен за банята в Банкя, която скоро ще отвори отново врати, съобщи още главният архитект на София. В Панчарево водата се ползва от минералната баня и от спа комплекса на плажа, но има достатъчно свободен ресурс за захранване на центрове с лечебни и спа процедури, а също и за отопление. „Работим активно за социализиране и на останалите находища. Те трябва да бъдат върнати обратно към живот. Надявам се крайният резултат да започне постепенно да се вижда след всички усилия от последните години.“ – коментира арх. Здравко Здравков.

Заедно с кмета на район „Нови Искър“ е подадено заявление за придобиване на находищата в северната част на София. „Вече имаме изразено съгласие от МОСВ за придобиване на още едно. Започваме работа и там по възстановяване и укрепване на сондажите.“ – посочи главният архитект. Междувременно продължават процедурите за защита на находищата, какъвто е случаят с Железница, където има реституционни претенции. „В последните години бе възприета стратегия с приоритети при ползването на минерална вода – за лечебни и спа процедури и за наливане от гражданите пред ползването за елементарни дейности като геотермално отопление. Все повече инвеститори започват да искат към техните обекти да се създават подобни връзки. Това трябваше да стане посредством промени в общинските наредби и те са вече факт. Когато инвеститор е в непосредствена близост до някой от сондажите, вече е лесен механизмът за създаване на пътека, по която обектът да бъде захранен.“ – посочи главният архитект на София арх. Здравко Здравков.

Интервю на Светослав Николов: