Сигурни сме, че всички, които обичат да четат, вече са силно развълнувани, защото остават броени дни до началото на тазгодишното издание на „Панаир на книгата“. Както обикновено, той ни предлага богата културна програма, на която  ще можем да се насладим от 31 май до 6 юни. В панаира участват над 120 от водещите български книгоиздатели и книготърговци.

 

Повече за събитието ни разказа Велизара Добрева, която е председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“. Тя беше гост в предаването „За града“ по bTV Radio  с водещ Лили Ангелова.

Подготвихме много богата културна програма, която включва близо 100 събития в културния кът. Читателите ще могат да се срещнат с много писатели и поети, да получат автограф, да присъстват на представяния на книги.“, сподели Велизара.

На 2 юни, сряда, от 11:00 ч. на Литературния кът на изложението ще се проведе и Дискусия под наименование „9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация”. Модератор на разговора ще бъде водещата на bTV Radio Тереза Захариева. Тя има дългогодишен опит в медиите, като през годините е била репортер, редактор и водещ с ресор образование, външни отношения и президентство.

На снимката: Тереза Захариева, водещ в bTV Radio

В рамките на панаира на сцената на литературния кът ще има повече от 10 културни събития всеки ден, а на 1 юни всички събития от програмата ще са насочени специално за най-малките читатели.

Всички посетители на панаира ще имат възможност да подпишат петицията, с която издатели и книжари призовават обществото да подкрепи запазването на по-ниска ставка на ДДС върху книгите като постоянна мярка.

Петицията, инициирана от Асоциация „Българска книга“, вече е достъпна онлайн и може да бъде подписана от всеки, който желае да подкрепи книгите и четенето.

Събраните подписи ще бъдат изпратени на институциите, за да служат като допълнителен аргумент при вземането на решение за запазване на намалената ставка на ДДС върху книгите и прилагане на други политики за подкрепа на четенето.