„Културата е наследство, което трябва да се подпомага, независимо дали е криза или не“. Това заяви в ефира на bTV Radio фронтменът на Б.Т.Р. Атанас Пенев. По думите му, отпусканите средства от страна на държавата „не са помощи, а компенсации. Виждаме как ресторантьорския и туристическия бизнес пострада много и ние сме солидарни с тях…Може да се направи повече за културата“.

Снимка: Светла Русева/SME

Музикантът, известен повече като Наско от Б.Т.Р., споделя, че групата му се възползва за първи път от държавни пари, предназначени за културните дейци (Национален фонд „Култура“) за реализацията на последния си проект.  Това е 13-ият студиен албум „Пъзел“, представен на концерт-премиера в зала 1 на НДК през 2021г., при пълна зала, с много  аплаузи и бисове от разнородната по възраст публика.  В концерта участваха още Кирил Маричков, Валди Тотев, Камен Донев, „Ахат“, Иван Лечев, Добромир Поликов, Александър Филчев – Санеца, Ясен Велчев. Албумът „Пъзел“ е наличен във всички дигитални платформи и музикални магазини и се радва на много добра популярност.  

Преди броени дни се появи „Някога“ - трети сингъл от диска, след ударния старт с едноименната песен „Пъзел“ и „Не за мен“ с Кирил Маричков и Валди Тотев.  Музиката и текстът са на Славчо Николов, аранжимент -  Б.Т.Р.  Снимките на видеото са изцяло на нощен режим, по празните и притихнали столични улици. „Боян Карамфилов и екипа му създават клипа. В него почти не пеем. В същото време една вечерна София, малко влажна. Получи се още една интимна песен- за отношенията между двама души, неслучилите се неща, които поемат по собствения си път“, пояснява Наско от Б.Т.Р. Според него, „в ежедневието на хората има тегоба и на хората не им е до изкуство, но има жажда за него“. Той счита, че е пострадало свиренето на живо и признава, че в роксъстава са взели решение да не правят онлайн концерти, както други техни колеги.

Снимка: Светла Русева / SME

Първото клубно представяне за 2022 г. на новия албум „Пъзел“ ще бъде  на 11 февруари в Sofia Live Club. В над двучасовия концерт,  освен новите песни, ще звучат и много от хитовете, създадени през годините. „Ще се постараем да направим преживяването на публиката такова, каквото беше в НДК“, споделя вокалистът на Б.Т.Р.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Атанас Пенев от Б.Т.Р. в звуковия файл: