Неда Соколовска, която познавате от отминалия сезон на „Masterchef“ подготвя театрална премиера в сърцето на София. На 19 и 20 юни в Градина „Кристал“ ще бъде показана театралната инсталация на открито „Експонати“. Тя съчетава музейна експозиция и театър в едно. Тази оригинална идея, възникнала вследствие на COVID рестрикциите, изважда театъра на улицата, запазвайки всичките му компоненти - сцена, осветление, звук, но в умален мащаб. Актьорите са разположени в самостоятелни кабини, подобно на музейни витрини и създават театър на 1 м2. На толкова може да ги приближи и зрителят. А 1 м2 е личното био-пространство на човека, едната ръка разстояние, малкият кръг на вниманието и границата на интимността.

По време на спектакъла „зрителите могат да консумират, каквото искат, и да правят, каквото искат. Ние търсим нековнеционални решения – нещо, което конвенционалния театър не може да направи. Нека бъдат свободни да разгледат нашата театрална инсталация, която напомня на обиколка на музей но е страхотно театрално приключение“, заяви в предаването „За града“ по bTV radio Неда Соколовска. Въпреки че не успя да спечели кулинарния тв.формат  „Masterchef“, тя счита, че качествата, оказали основна роля в нейното представяне, са комбинативност и смелост. Най-сериозният урок, който е научила от участието си в готварските битки, е, че „няма по-голям враг на човека, освен неговия страх“. По думите на театралната режисьорка, след „Masterchef“ интересът й към риалити шоу програмите е нараснал. „Направих изследване за това защо риалити форматите промениха българската телевизия“, разкри Неда, като подчерта, че подготвя театрална постановка на тази тема, чиято премиера ще излезе пре есента в Малък градски театър „Зад канала“ в София.

„Експонати“ започва нов документален цикъл, след утвърдилата се вече поредица “Невидими”. Най-новият проект на Студиото за документален театър „VOX POPULI“, основано от Неда,  представя истории за силата на човешкия дух, който преминава отвъд житейските предизвикателства и стереотипите на обществото. В сърцето на пърформанса са историите на шестима души, събрани от екипа на студиото през последните месеци, цели да покаже онези ярки индивидуалности сред нас, които трудно се вписват в нечие определение. Някои са ексцентрични по дух, други по призвание и професия, трети са избрали хумора, като реакция на еднообразието в живота. За всичките „експонати“ обаче, представени от шестимата актьори - Василия Дребова, Петко Каменов, Елена Кънева, Живко Гущеров, Георги Налджиев и Симеон Бончев, е присъща онази изключителна за свободната душа нагласа да носи радост на околните. Да гледа по-широко на света. Сценографията е на Борис Далчев, а асистент-сценограф е Невена Георгиева. Проектът е финансиран от Министерство на културата и Фондация “Пловдив 2019” и е включен в Лятната програма 2021 на Столична община и е подкрепен от Гьоте институт.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с Неда Соколовска: