Един от най-продаваните шведски писатели - Камила Лекберг, и известният актьор Александър Карим пишат сценарий за аудиосериал ексклузивно за Storytel Original. Епичната любовна история проследява двама непознати, които са държани в строга изолация в отделни хотелски стаи в момент, когато смъртоносен вирус заплашва да унищожи човечеството. Те прекъсват изолацията си неволно и това поражда шеметна, животозастрашаваща любов. Какво се случва с човек в изолация? Какво представлява животът без контакт с други хора? Как може човек да обича, когато тази любов застрашава живота му? Това са някои от въпросите, които вдъхновиха Glacier (Ледник) - роман на авторката на бестселърите Камила Лекберг и известния актьор Александър Карим.

Аудиокнигата е озвучена от Ники Илиев, който за първи път се впуска в предизвикателствата на записа, като за целта работи с професионалната актриса в дублажа Силвия Лулчева. „Четох текста и се опитвах да правя упражнения за по-ясен говор и да намеря гласа си, който да отговаря на героя и съответно да е подходящ за аудиороман“, коментира в ефира на bTV radio Ники Илиев. „Ти съпреживяваш с героя и има много диалози, които аз четях поотделно и Силвия Лулчева четеше поотделно и ние трябваше да влизаме в образа на героя като глас, интонация, тон по по-различен начин, така че до голяма степен си е актьорска задача“, разказва той.

„Слушам аудиокниги от около 4 години, откакто имам куче. Трябва да я разхождам по 3 часа ден. Животът ми тотално започна да се променя, защото аз не слушам фикшън романи, а различни видове книги, които помагат да оптимизирам живота си. Видях, че по този начин все едно чета по 3 часа на ден, а четенето много обогатява човека. Бих казал, че подобриха начина ми на живот и емоционалната ми интелигентност и усещането ми за себе си“, признава Ники Илиев.

„Бих препоръчал „Ледник“, защото е истинска, съвременна любовна история, много точна с времето, в което живеем. Освен любовта и взаимоотношенията между двама души, човек може да си направи  извод за отношенията на хората по света в ситуацията, в която сме, и да погледне живота, обществото и социалните взаимовръзки по друг начин“, допълни той.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Ники Илиев:

Glacier (Ледник) излезе на четиринадесет езика в Storytel на 15 юни 2021г. в Швеция, Финландия, Дания, Исландия, България и Полша. Аудиосериалът ще бъде пуснат и в Германия, Белгия, Холандия, Бразилия, Колумбия, Мексико, Испания, Италия, Русия и Турция по-късно през годината. Всеки пазар ще избере свои собствени гласове за записите на различните езици. Гласовете за шведската продукция са Александър Карим и познатата от Бергман актриса - Лена Ендре. Ендре и Карим ще изиграят и главните роли в едноименния филм, който ще бъде режисиран и продуциран от Бейкър Карим.

 „Работата с една и съща история за различни формати дава фантастични възможности за развитие на самата история. В аудиокнигата слушателите ще опознаят героите на по-дълбоко ниво и ще видят различни страни от тях; сюжетът може да се развие и да поеме по различни и изненадващи пътеки, а финалът да стане непредвидим. Затова Glacier (Ледник) е завладяваща история без еквивалент и ние с Александър искрено се вълнуваме от тази творба. Нямаме търпение тя да достигне до публиката чрез различните платформи “, казва Камила Лекберг. Тя е е една от най-известните и успешни писателки в Швеция в международен план. Нейният пробив с поредицата Fjällbacka, десет признати криминални романа за авторката Ерика Фолк и полицая Патрик Хедстрьом, се продават в повече от 60 страни и са екранизирани както в киното, така и в телевизионни предавания. Лекбег е автор на поредица от популярни детски книги за младия супергерой Супер Чарли. Последните й романи „Златната клетка“ (2019) и „Крилата на среброто“ (2020) са част от най-продаваната й поредица за Фей.

 „Това е истинска драма, защото и двамата влагаме много сърце и страст в този проект. Сюжетът, естествено, е вдъхновен от реалността през изминалата година. Беше напрегната и невероятна година и съм развълнуван, че скоро ще можем да споделим брилянтния резултат ”, казва Александър Карим за „Ледник“. Актьорът е известен от ролите си в популярни филми и телевизионни сериали. Карим дебютира като автор през 2019 г. с романа „Необикновената история за внезапната смърт на Йонас Паулсън“. През 2019 г. той публикува и детската книга “Най-смелият в света”, която написа заедно със съпругата си Малин Карим.

Действието в Glacier (Ледник) се развива в луксозен хотел, където жена лекар и мъж пастор са изолирани в отделни стаи заради смъртоносна епидемия. Те не знаят за съществуването един на друг. Извън карантината, която едновременно ги защитава и унищожава, бушува пандемията. Те са в строга изолация от външния свят, за да спасят живота си, но в много отношения и двамата отдавна са изолирали вътрешното си аз. Опустошителна грешка води до забранена среща, която прераства във великолепна, непреодолима любов. Любов, за която си струва да се умре.

Glacier (Ледник) е интригуваща любовна история във време, когато всички сме изпитали по различен начин какво може да причини изолацията на душата. Това е история в духа на Шекспир, където копнежите на сърцето струват повече от самия живот. В Storytel сме много горди, че имахме възможността да подкрепим създаването на тази история. Нашият екип по този проект е един от най-големите, които сме събирали досега за работа по аудиокнига и създаде аудиодрама, която се надяваме да докосне дълбоко нашите слушатели”, казва Анна Йоквист Рагнар, изпълнителен продуцент на Glacier (Ледник) в Storytel.

 „Това е най-големият ни проект досега по отношение на брой преводи и продукции, които правим едновременно. Историята е изключително завладяваща и е много вълнуващо да можеш да я споделиш с толкова много слушатели в толкова много страни едновременно. Storytel Original вече предлага голямо богатство от локални проекти, специално създадени за платформата, и глобални продукции”, споделя Рикард Хенли, ръководител глобална издателска дейност в Storytel.