Нов детски медицински комплекс с болнично детско отделение и поликлинична част за около 1,9 млн. лева се предвижда да бъде изграден в столичния район “Овча купел” в допълнение към съществуващия там медицински център „Здраве“. За построяването на новата детска болница бе издаден сертификат Клас В за инвестиция с общинско значение. Проектът включва изграждането на нова 3-етажна сграда с 16 болнични стаи за деца, лекарски кабинети, манипулационни, детски дневен стационар/много искан от родителите/ и зала за обучение на родители.

„Общината предоставя терена, а инвеститорът ще направи цялата инвестиция за изграждането. Той е задължен да финализира проекта за 3 години след сключване на договора“, заяви в ефира на bTV Radio председателят на Надзорния съвет на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции и общински съветник и Николай Стойнев. Той допълни, че  новата детска болница ще предлага и социален пакет, който ще бъде напълно безплатен за деца в неравностойно положение, ще има психологически консултации с техните родители и обучение на приемни родители. Третият компонент от проекта е изграждането на парк от страна на инвеститора, който ще бъде дарен на общината за ползване от всички граждани.

Проектът за нова детска болница в района на Медицинска академия все още не е реализиран „Процесът се управлява от Министерството на здравеопазването, като съществуващата конструкция трябваше да бъде съборена…. Вероятността да се изгради малка детска болница е по-голяма, отколкото мегаболница“, подчерта Стойнев.

Той припомни, че Столичната община предприе мерки в подкрепа на малкия бизнес по време на пандемия, сред които намаляване на наеми, тротоарно право и терени, отдавани под наем от СО и дружествата, които са нейна собственост. „Над 6 млн.лв са останали в бизнеса, за да могат над 3000 малки фирми да оцелеят в тези сложни икономически времена. За да се възползват от мерките, има правила-спад в оборотите, като получават съответната отстъпка или пълно опрощаване, съгласно заповед от МЗ. Това може да се декларира пред дирекция „Търговска дейност“ и „Икономика и собственост“ на СО, както и към районните администрации в зависимост с кого са сключени наемите“, поясни Стойнев. По думите му, помощта към малките фирма ще действа до края на настоящата година, а вероятно и през първите месеци на следващата година.

Според Стойнев, София вече е на инвестиционна карта като място за добър бизнес. „Фирмите, които се развиват най-много в тези времена, са в областта на логистика, ИТ компаниите, онлайн търговия, които бележат ръст с 20 %. Приходите на този сектор надхвърлят 1 млрд 100 млн. евро…Надявам се повече фирми да кандидатстват в акселератора за стартъп компании“, каза той.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с председателя на Надзорния съвет на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции и общински съветник и Николай Стойнев: