„Хората изгубиха вярата си в художествената литература. Те мислят, че тя е злонамерена и свързана с нещо лошо. Свидетели сме на смърт на реализма в литературата". Това заяви в ефира на bTV Radio Нобеловият лауреат за литература през 2018 г. Олга Токарчук. „Трябва да браним художествената литература, защото тя е изключително мощна, която идва от митовете и басните. Тя не трябва да участва в състезание за описването на реалността“, каза още прочутата полска писателка. Олга Токарчук пристигна в България за „Литературните срещи“ на фондация "Прочети София", които се реализират с финансовата подкрепа на Столична община в Календара на културните събития на София.

 

В рамките на два дни полската писателка ще има няколко различни и допълващи се срещи с българската публика. Изтъкнатата прозаичка и есеистка, авторка на сценарии, поетеса, психоложка, един от най-известните европейски писатели днес бе посрещната от заместник-кмета на София Мирослав Боршош и писателя Георги Господинов.

Чуйте повече от Олга Токарчук в репортажа на Георги Митов с превод на Сандра Топалска:

Днес, 10 юни, на тържествена церемония в Аулата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Олга Токарчук получи почетното звание „доктор хонорис кауза“ на най-старото висше учебно заведение у нас. В словото си тя подчерта, че „когато оръдията гърмят, думите стават нечуваеми. В лицето на насилието и смъртта въображението изтръпва. Тази липса на думи много ми пречи. Чета доклади, синтези и анализи, интервюта и експертни прогнози. Хващам се за чужди думи, за да разбера това ирационално изригване на смърт в нападнатата от Русия Украйна – и като писателка капитулирам. Не мога да го назова, защото не мога да го разбера. Днес дори най-радостният празник се провежда в сянката на войната, която се случва на няколкостотин километра източно от мястото, където се намираме, и ние нямаме право да забравяме това. Нямаме право да забравяме как смело и геройски се отбраняват украинците срещу нечовешките действия на руската армия. Огромното страдание, неконтролираният изблик на омраза, който ескалира пред очите ни, анахроничната изтъркана реторика, извадена от нафталина, за да подкрепи криминалните подбуди на агресора и явното завръщане на преоблечения в руски мундир фашизъм, с години, може би дори до края на живота ни, ще формират нашата реалност – независимо как ще завърши тази война. Надявам се, че с безвъзвратна победа на украинците“.

Писателският разговор между Олга Токарчук и Георги Господинов започва от 19:00 ч. в Регионалния център за съвременно изкуство „Топлоцентрала“. Двамата автори ще дискутират различни художествени аспекти на творчеството им, значението на социалното, политическото, обкръжаващото и днешното за тяхната работа. Тази подчертана многостранност на срещата ще е опит да се надскочи форматът на обичайните представяния на писатели и поети и да се допусне публиката по-навътре в техния идеен и творчески свят, в различните авторски перспективи и мотивации. Срещата ще продължи с разговор с публиката. Водещ на цялата вечер ще бъде журналистът и поет Димитър Кенаров.

Втората вечер от летните „Литературни срещи“ ще бъде на 11 юни. Събитието ще започне в 18:00 ч. и ще продължи чак до 01:00 ч.   

Още в началото на програмата на този 7-часов литературен, разположен из пространствата на „Топлоцентрала“ ще бъде дискусията с участието на Олга Токарчук, философа Боян Манчев, кураторката Владия Михайлова и компютърния лингвист Александър Попов. Тя ще е посветена на границите на изкуствата и неин модератор ще бъде литературната теоретичка и авторка на две поетични книги Камелия Спасова.

Вечерта ще се превърне в лабиринт от различни елементи, които ще позволяват лични, интересни и съвсем неочаквани срещи с литературата, в които публиката ще е активен участник. Всеки човек сам ще избира на кои събития от програмата иска да присъства. През останалото време той може да бъде в някоя от тематичните интерактивни или релакс зони или при Литературния бар.

Публиката няма как да пропусне книжарницата, проекта „Книгоразделители“ на визуалната артистка Мария Налбантова и изложбата на илюстраторката Таня Минчева, посветен на кориците и илюстрациите в книгите на Олга Токарчук. Тази неформална атмосфера позволява всеки с лекота да поговори с двете художнички или пък да изпробва езиковия си талант, дори и без да знае полски език, като се включи в преводачески експерименти. В интерактивното пространство „Място за превод“ ще бъде отделено специално време на литературния превод и преводачите на Олга Токарчук на български и на други езици – там публиката ще може да се срещне с техните идеи и разкази за работата си по преводите на полската писателка. Eдинствено по време на „Литературните срещи“ ще видите театралния пърформанс на режисьора Марий Росен, в който участват Александър Митрев и Жана Рашева, а автор на звуковата среда е композиторът Мартин Каров. Специално създаден за събитието, той включва текстове от „Чудати разкази“ на Олга Токарчук. Отново по негова идея е и интерактивната инсталация „Гардеробът“ по едноименния разказ на полската писателка, която може да се активира само от публиката.

Цялата визуална средна на „Литературните срещи“ е специално създадена от двамата сценографи от творческия колектив „Съпромат“ – Михаела Добрева и Борис Далчев. Тяхно дело ще е и интерактивната инсталация „Литературен рубикуб“, в която публиката трябва да открие стихотворението или да „подреди“ свой стих от думите на различните кубове.