Европейската инициатива Нощ на театрите ще отбележи своята девета година в България и на 20 ноември ще събере в 14 вълнуващи часа десетки съдържания в 11 български града - София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Сливен, Кърджали, Търговище. Планират се събития както на живо, така и в различни онлайн платформи.  

„В нощ на театъра винаги сме се опитвали да покажем една различна гледна точка към театъра – да сближим публиката и сцената. Да обръщаме внимание на неща, които в стандартния сезон в стандартната театрална вечер не могат да си изживеят и публиката да се запознае с тях", разказа в ефира на bTV Radio Катерина Миланова, Фондация „Арт Проджектс".

В Интригуващо подгряващо събитие са подготвили от Театър „Реплика" – на 19 ноември в 18 ч. в Национален студентски дом на пл. Народно събрание символично ще бъде „отворена" Нощта на театрите с представление в осем части по романа на Ф. М. Достоевски - „Престъпление и наказание", под режисурата на Георг Жено. Спектакълът ще започне в петък, но реално част от него ще се случи и в първите часове на 20 ноември, тъй като общата му продължителност е 8 часа.

„Към момента имаме над 80 събития в програмата. Искрено се надяваме всичко да е наред. Ще се спазват всички противоепидемични мерки", допълни Мария Панайотова.

В София Нощта се провежда с подкрепата на Столична община и ще започне от сутринта с детски представления в Софийска опера и балет, Младежки театър „Николай Бинев", Театър „Възраждане", Университетски театър към НБУ и Руския културно-информационен център.  В 12:00 и в 13:15 ч. Софийска опера и балет ще „отвори" вратите си за тур зад кулисите, като включването в разходките е с предварителни записвания и до изчерпване на местата, които заради противоепидемичните мерки са с намален капацитет.

„Това е предизвикателство и за нас – актьорите. Да покажем много от нещата, които са скрити за зрителите, а в същото време са много любопитни", каза актьорът Дарин Ангелов.

Точно в 12 ч. ще започне и откритото студио LIVE CAM "Другата страна на театъра", което ще се излъчва на живо във фейсбук за всички почитатели на театралното изкуство в България и по света. Тази година за различните лица на театъра ще разкажат и режисьорите, и драматурзите, и актьорите. Част от темите, които ще се дискутират, са свързани с театъра в COVID ерата и възхода на новите формати, кризата и трансформацията в изкуството, българската драматургия тук и сега на театралната сцена, както и новите пространства за култура. Ще има преки включвания от Чикаго, Лос Анжелис и Тулуза.  Зрителите ще могат да видят Дарин Ангелов в откритото студио „LIVE CAM" на 20 ноември между 13:30-14:00 часа. Той коментира и отражението на коронавируса върху театъра.

„От септември досега съм изиграл 6 спектакъла. За мен това е физическа болка. Колкото и префърцунено да звучи – това е отвратително", каза Ангелов.

Следобедната и вечерната програма ще предложи богат избор от представления в повечето театри в София, както и няколко импро сесии в ХаХаХа импро палас (вкл. и с онлайн излъчване). Специално за Нощта са планирани и представления в по-късни часове (след 21 ч.), за да могат зрителите да гледат повече спектакли.

Някои от най-обичаните творци на българския театър, опера и балет и тази година  застават зад каузата, като за първи път като посланици на инициативата се включват и двама режисьори – Галин Стоев и Явор Гърдев. Останалите лица на театралната Нощ са  Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Георги Златарев, Константин Еленков, Йордан Ръсин, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова, премиер-солистът Никола Хаджитанев и диригентът Максим Ешкенази. Всички те ще участват в емблематичния проект „Нощни персонажи", чийто нов прочит е дело на фотографа Диляна Флорентин, която работи в екип с Цветан Игнатовски, Слав Анастасов и The Smarts. Черно-белите колажи имат QR код, през който се разкрива една друга страна на посланиците: техните истории и усещания за театъра, които досега са останали скрити – защо понякога най-добрият маршрут към премиера е и най-сложният, какво се пее преди представление, как се учи текст и защо да ходим на постановка по пижами.

19-те фотографии ще бъдат официално представени във Фоайето на Театър „Възраждане" (от 16 до 21 ноември) и UniCredit Studio на пл. „Света Неделя" (на 19 ноември) в София. Входът за двете изложби е със свободен достъп.