Нова магистърска програма: Език, култура, превод (португалски език) стартира Софийския университет “Св.Климент Охридски”. Тя е организирана във Факултета по класически и нови филологии на най-старото висше учебно заведение през учебната 2021/2022 г.

„Навлизаме във важна за българската португалистика академична година, тъй като ще отбележим 30 години от нейното създаване“, заяви в ефира на bTV radio ръководителя на програмата проф. д-р Яна Андреева, която е отговорник на специалност ,,Португалска филология“ в СУ. „През 1992г. за първи път стартира бакалавърска програма „Португалска филология“, където се преподава изцяло на португалски език, което не навсякъде се случва в университети извън Португалия, Бразилия и африканските португалоезични страни. Тя се радва на интереса на кандидат-студентите, приемаме 25 души всяка година. Нашите възпитаници намират реализация в частния сектор, държавния НПО, както в България и чужбина“, допълни тя. „Преподавателите са част от българската академична португалистика. Разчитаме на сътрудничество и от водещи португалски и бразилски университети“, каза още Андреева.

Тя подчерта, че новата програма, която е структурирана в два семестъра, се стреми към интернационализация. „Акцентът в нея е мулти и интердисциплинарност. Има езиковедски дисциплини с практическа насоченост, както и такива с най-актуалните аспекти на португалските общества и култури в 21 век. В този свят се намират бързо развиващи се световни икономики- Бразилия, Ангола, Мозамбик, Кабо Верде и Макао“, посочи университетската преподавателка.

„Програмата гарантира изцяло обучение в електронна среда. Имаме пълна готовност за това, богат практически опит, разполагаме с изключително много електронни ресурси, защото дигитализацията е нашето настояще“, отбеляза тя. По думите й, „електронното обучение подпомага активно присъствената форма и обезпечава много продуктивна интерактивност между студенти и преподаватели.В зависимост от решенията на институционално и национално ниво имаме готовност да преподаваме и на живо. Прекрасно е да преподаваме на нашите студенти лице в лице и вярвам, че ще имаме такива възможности през следващата година“.

Кампанията за прием на документи в магистърската програми е от 1 до 14 септември, а на 15 и 16 септември са събеседванията с кандидатите. Таксите са напълно приемливи за българското образователно пространство.

В качеството си на координатор на научноизследователска катедра „Жозе Сарамаго“във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет проф. Яна Андреева заяви, че интересът към португалоезичния свят не са само се поддържа през годините, но и нараства. „Имаме стабилен прием в бакалавърската степен. Отдавам го на изключително богата културна, спортна, обществена действителност на португалоезичните страни. Разполагаме и с много възможности за академичен обмен и през годините са осигурявани много мобилности по програма „Еразъм“ и много студенти са се възползвали от тях във водещи университети в Бразилия и Португалия. Интересът пролича през пандемичните години и в множеството академични инициативи, които бяха реализирани от научно-изследователската катедра „Жозе Сарамаго““.

Цялото интервю на Георги Митов с проф. д-р Яна Андреева ще откриете в звуковия файл: