Нови 9 чешми ще разхлаждат столичани в жегите. Това разкри в ефира на bTV Radio ландшафтният архитект Катерина Каневчева- гл.експерт в Дирекция "Зелена Система" на Столична община. Те ще бъдат разположени в градинката на ГУСВ в кв. „Хиподрума“, парк „Хиподрума“, парк „Петър и Павел“, Княжеска градина, в парк „Дружба“,  при Администрацията на Район „Искър“, пл. „Журналист“ и парк „Братска могила“. Те се очаква да заработят в най-скоро време.

Снимка: Ладислав Цветков

Към момента 66 са чешмите в парковете и градините на столицата, които функционират изправно, като при 8 от тях  „протичат леки ремонти, които ще бъдат своевременно отстранени“.

 

Снимка: Ладислав Цветков

Общият брой на чешмите в София е над 180. За поддръжката им отговарят районните общински администрации или ОП „Паркове и градини“ в зависимост от местоположението на съответната чешма. „На някои места има течове заради старата канализация като напр. в Борисовата градина. Предвиждаме да го отстраним“, подчерта Каневчева. По думите й, за чешмите, които стават обект на вандалски прояви, „има проверки и досъдебни производства за по-сериозни нарушения, но няма пълно отстраняване на този проблем, особено надраскването им“.

 

Снимка: Дирекция Зелена система на Столична община

В дирекция „Зелена система“ на Столична община стартираха и 2 иновативни проекта за „градски топлинни острови“ по бул. „България“ и бул. „Г.М.Димитров“. „82 дървета и над 300 храста спомагат за добрата вентилация и засенчване. Паралелно през годината засаждаме над 2000 броя дървета. Иновативното е в начина на напояване чрез торби, които бавно освобождават водата през целия ден и им позволява да имат влага“, уточни Каневчева. Тя посочи, че допълнителни платформи подсигуряват липсата на изпарението на ценната течност. Финансирането на проектите от общинския бюджет варира между 30 и 50 000 лева.

 

Още 6 иновативни проекта ще стартират през септември, в които попадат бул. „Драган Цанков“, разделителна линия на бул. „Андрей Ляпчев“, карето при бул. „Сливница“ и бул „П.Владигеров“, както и споделено зелено пространство в района на 20 ОУ „Тодор Минков“ в центъра на София. До края на лятото ще се реконструират  2 детски площадки и околното им пространство - на ул. „Витиня" в район „Подуяне“ и на бул. „К. Величков“ в кв. „Красна поляна“.

 

Снимка: Катерина Каневчева

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Катерина Каневчева – главен експерт в дирекция „Зелена система“ на Столична община, разположено в звуковия файл: