"Не се предвижда вдигане на цената на превозните документи в Русе. Ние повишихме цените еднократно. Повишената цена намалява мобилността на хората. Нашето желание е градският транспорт да се използва по масово“.Това заяви в ефира на bTV Radio Димитър Недев – зам.кмет по "Комунални дейности" в Община Русе.

Нови електробуси в Русе предлагат информация за 20 бележити личности, родени и живели в Русе. Чрез QR кодове пътниците могат да научат повече за проф. Димитър Баларев, оперетната легенда Мими Балканска, поета Стоян Михайловски, електроинженера Петър Малчев и др.

„Всеки електробус има по един QR код. Информацията за една седмица ще бъде в един електробус, а другата седмица- в друг. Стикерите са разположени на стъклата и могат да се активират и извън превозното средство, дори от чакащите на спирка“, поясни Недев. Инициативата „Пътувай в историята“ е организирана от Община Русе, "Общински Транспорт Русе" и на общинската фондация "Русе - град на свободния дух". „Има и още стикери, които отвеждат потребителите към анкета с гражданите. Въпреки че от 8 до 10 хил. пътници използват обществения транспорт, допитването не е достатъчно популярно“, каза още Димитър Недев.

„Електробусите се движат в целия град. Работим по закупуването на 20 електробуса, като стикерите трябва да се разположат и в останалите превозни средства. В момента сме в процедура по закупуване и доставка на нови 15 тролейбуса“, разкри още зам.кметът в Община Русе. Той подчерта, че в крайдунавския град продължава почистването на зелената система, както и ремонти на междублокови пространства и на уличната настилка. От миналата година до момента се извършват цялостни реконструкции последователно в кварталите „Здравец-Изток“, „Здравец“ и в „Родина“.

Снимка: Емил Димитров

Тази вечер от 18ч., както и през утрешния ден, общинските съветници в Русе и гражданите ще обсъдят интензивния трафик на камиони и автомобили към ГКПП "Дунав мост" и проблемите с ВиК-ремонтите. По време на срещата ще бъдат разгледани мерките, които общината може да предприеме за решаване на тези проблеми.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Димитър Недев – зам.кмет по "Комунални дейности" в Община Русе, разположено в звуковия файл: