От този туристически сезон започват да действат нови правила за посещение на Седемте рилски езера заради заплаха от ерозията им. Това каза в ефира на bTV Radio Владимир Милушев, директор на Националния парк „Рила“ и дългогодишен природозащитник.

„Планираме да ограничим малко движението на посетителите - само по регламентираните туристически пътеки. Това ще доведе до движение на хора на малко по-голямо разстояние от езерата. В момента укрепваме тези пътеки, така че това допълнително да намали ерозията“, каза той.

Последни научни проучвания показват, че езерата са заплашени от изчезване заради огромното количество от хора, които ги посещават и предизвикват ерозия на почвата. Една от мерките е да се следят туристите да използват само регламентираните пътеки и да не се отклоняват от тях.

 „Заплахата сме ние хората. Големият туристопоток води до ерозия, което от своя страна води до свличане на земни маси в по-малки или по-големи количества в езерата. Тези земни маси водят до допълнителни хранителни вещества в езерата, които създават среда за развитие на нетипична растителност. Така езерата обрастват, вегетационният сезон е кратък, лятата е кратко, тази растителност не може да изгние и да се разгради цялата. Отлага се на дъното на езерата и това допълнително допринася за затлачване на тиня на дъното на езерата. Малко по малко този процес води до заблатяване и изчезване на езерата. За съжаление, ние посетителите, сме тези, които причиняват този процес“, сподели още Милушев.

Също така строго ще се следи никой да не влиза в самите езера. Предстои и забрана за джипове.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Владимир Милушев.