Нова специална програма за подкрепа на хора с деменция и Алцхаймер ще стартира Столична община. За целта ще бъдат осигурени проследяващи смарт устройства за хора със загуба на паметта. От Общината ще бъдат заделени до 30 хил. лв. С тях ще бъдат закупени 250 устройства, които ще се използват безплатно. Решението предстои да бъде одобрено на заседание на СОС до края на април.

Снимка: bTV Radio

„Ще бъдат платени сметките за разговори между възрастните хора с това заболяване и техните близки. Освен това, ще бъде дадено и ръководство за ползване и ще поискаме обучение от фирмата –доставчик“, заяви пред bTV Radio председателят на СОС Георги Георгиев. По думите му, чрез мобилно приложение новото техническо средство ще свързва страдащия от деменция с телефона на неговия близък, който може да посочи т.нар. „безопасна зона“. В случай че болният я напусне, близките ще бъдат уведомявани. Всяко придвижване на страдащия от деменция ще може да се проследява от близките му. „Устройството позволява осъществяване на разговор, дори ако пациентът не отговори на повикването на близките си“, уточни Георгиев. Според него, програмата се прилага успешно в Норвегия. Освен диагностицираните лица с лека или тежка форма на деменция, с новите устройства ще могат да се сдобият и лицата в преддементно състояние. Изискванията ще бъдат постоянен или настоящ адрес в Столична община и непрекъснати здравноосигурителни права. „Документите ще се подават в районните администрации“, поясни председателят на СОС.

Снимка: bTV Radio

Точни правила ще бъдат изработени, а техническите средства, които предстои да бъдат закупени са „пилотен брой, за да се види нуждата, интереса и ефекта от новата технология“, допълни зам.кмета по финанси в СО Дончо Барбалов. „Това е поредната инициатива на Общината в помощ на хората и се надявам всички те да придобият и национален подход“, каза той.

В случай че попаднем на възрастен човек, който се е изгубил, „трябва да се опитаме да го успокоим, ако е в криза, и да потърсим орган на реда, за да го идентифицират“, посочи Елена Трифонова от фондация „Състрадание Алцхаймер България“. „Цялото ни общество трябва да бъде по-чувствително….Много хора се страхуват, като мислят, че тези болести са заразни“, сподели тя. В световен план се отчита, че пандемията увеличи броя на страдащите от деменция и Алцхаймер, като фактори за отключване на тези заболявания са продължителната депресия и обездвижване. „Нека СО да направи тази първа стъпка, но да направи и следващите стъпки“, призова Трифонова.

Чуйте повече в репортажа на Георги Митов, разположен в звуковия файл: