Как да разгледаме 25 културно-исторически обекти в Столична община на два езика и с 3D обемни модели за визуализация? Това е напълно възможно чрез новото мобилно туристическо приложение GuideAR. Този  туристически пътеводител популяризира, социализира и съхранява историческото и културното наследство със средствата на съвременните дигитални технологии. Продуктът включва снимков материал, текстова информация и аудио гид.

„През приложението може да се види как са изглеждали обектите, без да се намесваме физически в тях“, сподели в ефира на bTV Radio един от създателите на приложението Ивайло Цанков. По думите му, „най-сложният обект за създаване бе „Западната порта на Сердика“. Оказа се, че е трудно да направиш художествена възстановка на нещо, което няма сведения как точно е изглеждало в миналото“.

GuideAR е разработен с подкрепата на Столична програма "Култура" и в партньорство с Регионален исторически музей – София. „Имаме дългосрочен план да развиваме приложението“, допълва Цанков. „Не само София има красиви и интересни места, бихме се радвали да работим и с други публични структури, за да разработим други приложения“, заяви специалистът. „Основният фокус е културният туризъм, където хората могат да видят неща, които не са виждали или не са знаели за тях“, каза той.

Мобилното приложение GuideAR може да се инсталирате на Android и iOS мобилни устройства посредством линковете в официалния уебсайт: www.guidear.eu

Повече за приложението ще откриете в интервюто на Георги Митов с Ивайло Цанков, разположено в звуковия файл: