Обновено, но запазващо духа на столичния град, се възражда знаково градско пространство – градина „Йоан Павел II“ на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“. Ремонтът се извършва на площ от 2500 кв. м. Обновяват се алейната мрежа и настилките, старата детска площадка вече е приведена към съвременните изисквания, монтират се нова паркова мебел и осветление, засаждат се трева, жив плет, дървета и храсти.


„Тази градина е включена в списъка на зелените площи, декларирани като паметници на градинско-парковото изкуство на територията на София и ремонтът е съгласуван с Министерство на културата. Основно се водехме от тези критерии – подменихме бетоновите плочи с нови, възстановихме старото влакче, като го съчетахме в детската площадка с ново комбинирано съоръжение за игра, насочихме цялото внимание към постамента, на който е отбелязано посещението на папа Йоан Павел II в България, на което е кръстена градината. Опитахме се да запазим стария дух на това пространство и да насочим към тези емблематични елементи.“ – коментира пред bTV Radio директорът на дирекция „Зелена система“ Димитър Данчев.


Към момента настилкитге и детската площадка са завършени, монтира се парковото обзавеждане и остава да бъде завършено озеленяването. Средствата за ремонта са дарение от частна фирма. „Изключително сме благодарни и се радваме, че има столичани с такова отношение към зелената система в града и тези пространства, изключително красиви и привличащи много хора за отдих. Все повече такива хора има в столицата.“ – каза Димитър Данчев. Той съобщи, че пред пролетта в София са засадени над 2100 дървета, а в момента се прави лятното зацветяване с изграждане на нови цветни фигури.

Интервю на Светослав Николов: