Столичната детска градина № 100 „Академик Пенчо Райков“ се намира на ул. "Велико Търново" № 4 в идеалния център на града и е паметник на културата. Между 1944-1989 г. в къщата живее първият български академик-химик Пенчо Райков, като в негова чест на фасадата е апликирана паметна плоча. Около 100 деца в 4 групи и персонала пребивават в двете сгради на детското заведение в сърцето на София.

От Район „Оборище“ направиха инспекция на извършения основен ремонт на детската градина, който беше извършен през летните месеци с цел повишаване на енергийната ефективност. Ремонтът включва обновяване и на електрическата - осветителна, силова и мълниезащита и ОВК инсталации.

Все още се търсят средства за фасадата на сградата и вътрешни ремонти в мазетата и двора. Строително-монтажните работи са финансирани със средства от Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ), а обновяването е пример за добро и работещо партньорство между Район "Оборище” и частния сектор. Финансирането на проекта беше целево, одобрено от сесията на СОС на 12 декември 2021г.

„За първи път от години от екипа на районната администрация взимат присърце нашите проблеми с обновяването на сградата. Изключително сме благодарни на целия екип и лично на зам.-кмета Арсени Вълчинов за оказаната подкрепа и за това, че проектът приключи навреме и с добър краен резултат“, сподели пред BTV радио Златка Атанасова – директор на детска градина № 100. „Доверието и взаимното уважение и любовта към децата са на първо място“, допълни Атанасова. „Не е въпрос да се изсипят средства, а да се съхрани духа й“, посочи Илияна Великова, член на Обществения съвет на детското заведение. В знак на благодарност децата от Втора, Трета и Четвърта група на ДГ №100 „Академик Пенчо Райков“ поднесоха рисунки на районната администрация. 

„За нас осигуряването на безопасна среда в детските градини на район „Оборище“ е с най-висок приоритет“, каза зам.-кметът на район „Оборище“ г-н Арсени Вълчинов. Той подчерта липсата на делегирани бюджети на районните кметства, които възпрепятстват така необходимите ремонтни дейности. Вълчинов поясни, че започна и дългоочакваното разширяване на ДГ №104 „Моят свят“ и изграждането на нова пристройка към детската градина. В периода на строителство, който по проект трябва да приключи за една година, е направена необходимата организация за обезопасяване на строителния терен. Не се налага преместването на деца и групи в другите филиали на детската градина. Новата сграда ще бъде триетажна и ще даде възможност за увеличаване на капацитета и приема на повече деца, живеещи в район „Оборище".

Приет е подробният план за изграждане на нова детска градина в район „Оборище“ на мястото на т.нар. „животински пазар“, разположен близо до бул.“Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул.“Данаил Николаев“. Площта на терена е близо 5000 кв.м., като там е предвиден строежа на сграда на три етажа, в която ще се разположат помещения за около 200 деца.  

Чуйте повече в репортажните интервюта на Георги Митов със Златка Атанасова, Илияна Великова и Арсени Вълчинов, разположени в звуковия файл: