В очакване на лятото в софийския зоопарк отвори врати обновената Японска градина. На събитието присъстваха  Н. Пр. г-н Нарахира Хироши, извънреден и пълномощен посланик на Япония в България, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по екология Десислава Билева и директорът на зоопарка Добромир Бориславов. Японската градина е символ на усамотението, концентрацията и на медитацията.

В интервю за bTV Radio Добромир Бориславов каза, че там човек може да се откъсне от шума на града и да се пренесе извън злободневивто. "Това се случва сред дървета и различна растителност. Място, където човек може да получи  миг спокойствие“, каза той.


Градината е създадена в периода 2006-2008 година по идея на японския доброволец и ландшафтен архитект Суемацу Торо, който иска да остави част от японската култура на територията на зоопарка.

Предстоят и други инициативи в столичния зоопарк, като изграждане на пано от капачки, което ще изобразява слон. Също така ще бъде монтирана и къщичка за книги, които ще бъдат на разположение на гостите на зоологическата градина.