На 20 юни в 10:00ч. ще се проведе съвместна инициатива на Район „Витоша", Столична Община /СО/ и „Княжевецъ“ за реновиране на първата спирка на Трамвай № 5 в посока център. Гражданите могат да се включат в акцията като всички необходими материали са осигурени от районната администрация. Миналият уикенд бе извършено основно почистване на закритата спирка, като с помощта на Столичния инспекторат бяха премахнати всички надписи, лепенки и др. Започна подмяна на осветлението и измазване на част от стените. „Част от парапетите са подготвени за боядисване. Ще бъдат закачени 6 пана със снимки от старо Княжево. Ще осигурим и нови цветарници“, заяви в ефира на bTV radio зам.кмета по „Образование, социални дейности, култура, спорт и логистика“ на район „Витоша“ Кънчо Кънев. „Към момента в зоната на обръщалото има видеонаблюдение“, поясни той и апелира за опазване на градската среда. Водени са разговори със СО за възможността за поява на тоалетна, съществувала при спирката, която ще бъде обследвана. „С това облагородяване и хубаво почистване всеки от нас ще пази повече и не само спирката, а и местата, които всички заедно ползваме“, добави Кънев.

 „Идеята се роди от нашата фейсбук група- такава покрита спирка няма никъде освен в Княжево“, посочи Любо Стефанов – инициатор на фейсбук група „Княжевецъ“. „Фотосите са ретуширани т.е от черно-бели са превърнати в цветни. Взехме ги от стар архив. Когато бъдат цветни, се забелязват детайли, които при чернобелите не може да се видят“, каза той. „Много от нещата, които трябва да бъдат поддържани, не се поддържат добре… Трябва търпение и последователност за работата с районната администрация“, посочи още Стефанов.

            До края на септември  продължава събарянето на Дом на българите в чужбина. "Родна стряха", разположен в кв. Манастирски ливади - Запад. „Има оросителни системи, когато работят машините 6 дни в седмицата“, уточни Кънчо Кънев. Според зам.кмета на Район „Витоша“, „теренът не позволява струпването на много от падащите материали и трябва логистика за изнасянето им“. Кънев разясни, че „няма възможност за взривяне, тъй като има много населени сгради в непосредствена близост и резултатът от обследването показва, че, конструкцията не го позволява. На мястото на сградата ще бъдат проектирани и изградени начално училище, детска градина и актова зала, като последната е поставена като условие на фондация „1300 България“ при прехвърлянето на собствеността на СО.

            Кънчо Кънев подчерта, че се изграждат 2 нови детски градини в район „Витоша“ – № 116 -филиал на бул. „Пушкин“, както и в кв. Карпузица, като се повишава капацитета от места за децата. За малките и големите районната администрация организира куклени театрални спектакли, като постановките бяха осъществени в кварталите Симеоново, Драгалевци и Павлово. На 20 юни на откритите сцени  в Княжево от 11ч.  и в Бояна от 16ч. ще се проведат следващите куклени театрални спектакли с вход свободен и с подаръци за малчуганите. От 12 до 17 юли предстои и 25тото издание на Международния фолклорен фестивал, който районът организира, като основната сцена ще бъде при НДК и се предвиждат изнесени концерти в кварталите на район „Витоша“ .

Чуйте цялото интервю на Георги Митов със зам.кмета по „Образование, социални дейности, култура, спорт и логистика“ на район „Витоша“ Кънчо Кънев и Любо Стефанов – инициатор на фейсбук група „Княжевецъ“ в звуковия файл: