Част от спирките на градския транспорт в центъра на София вече са обновени с изображения на впечатляващи, но малко познати сгради и гледки от целия свят. Една от тях е автобусната спирка „Военна академия“, която е посветена на Швейцария. Тя бе открита в присъствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова, председателя на СОС Георги Георгиев, кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков и зам.кмета на район „Оборище“ Арсени Вълчанов.

„Смятаме, че тази идея показва различни архитектурни аспекти от чуждестранните държави и градове, които се събират в София и светът се обединява  в такъв момент“, сподели в ефира на bTV Radio Н.Пр. Раймунд Фурер- посланик на Конфедерация Швейцария в България, който също участва в откриването.

„Окуражавам пътниците в автобусите или гражданите, които застанат на спирката, да я разгледат или да прочетат повече информация чрез QR кода, разположен във визията. Високотехнологичната сграда, която представяме, се намира на 2883 метра надморска височина в масива Монте Роза. От този масив, недалеч от швейцарското курортно селище Цермат, се открива прекрасна гледка към връх Матерхорн. Монте Роза е начална точка и за някои от най-популярните трекинг маршрути в Алпите, които ви отвеждат на повече от 3000 метра надморска височина. Всеки посетител на сградата може да отседне за кратко в нея, да се нахрани или да пренощува. Зданието осигурява 100 процента от електрическата си енергия чрез соларни панели, а останалите технологии са на много високо равнище. Процесите и водоснабдяването в сградата се контролират от софтуер на Федералния политехнически университет в Цюрих. На практика това е студентски проект, разработен за няколко години, който става успешен и се превръща в знакова нова конструкция в планината. Вероятно някои от вашите слушатели ще посетят един ден Монте Роза. Щастлив съм, че кметът на София и районните кметове дойдоха на своеобразното откриване на изображението върху спирката, както и привилегията и отношението им към тази идея и повод за разговори по текущи въпроси“, каза още посланик Фурер.

„През тази седмица предстоят малките откривания на Израел и Дания“, потвърди пред bTV Radio инициаторът д-р Петя Илиева, която е създател на проекта  “Изкуство за дипломация” (“Art4Diplomacy”). „Всяко изображение се избира от дипломатите от мисиите в България. Някои са авторски снимки на млади творци, други –на институции“, уточни художничката. По думите й, „освен от физическа храна, имаме нужда от духовна храна. Някои нямат време, а други - средства, а така за кратко могат да посетят доста места от цял свят, докато изчакват превоза“, поясни Илиева. Проектът допринася за повече „свежест, информация и настроение“ на софиянците и гостите на града. Д-р Илиева призна, че „това не е евтино начинание и нямаме възможност да разширяваме много проекта и в други квартали на столицата“.

Чуйте повече в звуковия файл с интервюто на Георги Митов с д-р Петя Илиева и блиц интервюта с кмета на София Йорданка Фандъкова и посланика на Конфедерация Швейцария в България Н.Пр. Раймунд Фурер (озвучено от Светослав Николов от bTV Radio):

 

В очакване на превозното средство столичаните могат да видят гледка към Вилата на Великия магистър, предоставен от Суверенния Малтийски Орден, замъкът „Амбръс“  от Австрия, историческо светилище от Португалия, авторски поглед на Пантеона от Италия, центърът на Букурещ от Румъния, старинен замък с река от старата столица на Чехия в контекста на европредседателството на страната и др.

 

Изображенията разполагат с кратки данни за заснетия обект на български и английски език. Някои са снабдени и с QR код, който осигурява повече информация.

 До момента са показани 11 фотоси на пейзажи и забележителности, подбрани от дипломатическите мисии на Австрия, Швейцария, Италия, Португалия, Финландия, Грузия, Дания, Румъния, Чехия, Израел и Суверенния Малтийски Орден. Вторият етап от проекта ще включва снимки на забележителности, избрани от още 11 дипломатически мисии в България, които предстои да се появят в сърцето на София през септември.