От 21 август до 11 септември парк-театър „Борисова градина” представя образователната инициатива „Опознай, за да обикнеш”, която се организира с подкрепата на Столична община. Това каза в ефира на bTV Radio Борис Радев.

„В тази инициатива искаме да съчетаем средата, в която ние се намираме – един от най-големите и красиви паркове в България Борисовата градина, и нашето културно пространство. Идеята е децата да обикнат този парк опознавайки го и да го пазят и съхраняват“, допълни Радев.


Инициативата е насочена към децата между 6 и 10-годишна възраст и техните родители. Тя има за цел да запознае най-малките столичани с историята, забележителностите и богатството от растителни и животински видове на най-големия парк в София - Борисовата градина. Програмата включва още детски филми, спорт и рисуване. Входът е безплатен.

„На 21-ви ще имаме артисти, хореографи, танцьори, които ще разкажат опасни ли са чуждите растения.  Това ще разкрие богатството на растенията в Борисовата градина“, обясни Радев.

Програмата за 21-ми август включва още прожекция на детския филм „Приключенията на Рапунцел и разбойника“ от 11:00 часа. В 12:00ч. ще се проведе и лекция на доц. д-р Пламен Глогов от Института за гората при БАН, който ще запознае децата с инвазивните чужди растителни видове в България.

„А на 28-ми август децата ще се запознаят с животните, които съществуват в парка. Ще има една специална разходка, а вътре, в самия парк-театър, ще представим животни-актьори, които са се снимали в най-различни филми – кучета, змии и т.н.“, разказа още Радев.

На 4-ти септември темата ще е „Спорт и здраве“. Децата ще могат да се разходят из Националния стадион „Васил Левски“.

Събитията ще се провеждат всяка събота от 11.00 до 14.00 ч. на територията на парк-театър „Борисова градина” и на емблематични места в Борисовата градина.