„Боря се с каквото мога да помогна. Работя за децата, давам всичко за децата“. Това заяви в ефира на bTV Radio носителят на голямата награда "Образователен медиатор на годината"  за 2022г. Николай Огнянов от Гулянци, Плевенско. Отличието му бе връчено от министъра на образованието и науката акад. Николай Денков по време на официална церемония в МОН. Наградата бе присъдена в навечерието на 14 януари- ромския празник Василица /Банго Васил или Нова Година/. Николай Огнянов разкри, че работи не само с учениците в СОУ „Христо Смирненски“ в гр. Гулянци, а и с цялата ромска общност в 12 села в този регион. 

„Като водя разговор за ваксинацията, убеждаваме ги, че няма нищо страшно да се ваксинират. Аз съм ваксиниран и давам пример“, казва той. По думите му, най-важните качества за образователните медиатори е „да водиш нормален разговор с общността, да те познават в нея и да те приемат такъв, какъвто си, а не вървиш с високо вдигната глава“. Според Огнянов, политиците трябва „да помислят за хората, които са без работа, които се мъчат и които не са само в София, а и в други краища на страната“.

Какво още сподели Николай Огнянов пред Георги Митов, чуйте в интервюто:

Образователните медиатори се борят децата на България да имат бъдеще, заяви министър Николай Денков по време на церемонията, която започна със сурвакане и изпълнение на ученици от 106-то Основно училище "Григорий Цамблак" в София. Гости на тържеството бяха Н.Пр. Мартина Фийни - посланик на Ирландия в България, както и представители на различни институции, ангажирани с интеграцията на ромските деца. Награди бяха връчени и на Мира Стефанова от добричкото село Победа за "Овластяване на ромската жена". Специална награда за добротворчество и застъпничество е получила Фатме Арслан от Пловдив.  Призът за теренна работа и за постигане на диалог отиде заслужено при Тихомир Георгиев от община Криводол. Георги Шабанов от Шумен е отличен като млад будител и вдъхновител. Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който също е бил гост на тържеството, е връчил специален приз за утвърждаване и развитие на мрежата на образователните медиатори на Стефан Стефанов, Ирена Михайлова, Бойчо Кочев, Алдин Стефанов, Лариса Антонова, Ангел Ангелов и Златина Памукова. Отличените медиатори са назначени по проектите "Подкрепа за успех" и "Активно приобщаване в системата на предучилищното образование", финансирани от Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Тяхна основна задача е все повече деца да влязат в клас и да останат там колкото може по-дълго. В тази посока работи и Центърът за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" с мрежа от училища, които работят за приобщаване на децата към образованието, съобщават от МОН.