Днес, 9 юни от 18ч. в градината при храм „Св. Вмчк. Георги Победоносец“ в близост до Петте кьошета в София ще бъде проведено обществено обсъждане на проект за извършване на текущ ремонт на мястото. Пространството, ограничено между бул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Княз Борис“, ул. „Хан Аспарух“ и ул. „Цар Самуил“, притежава статут на недвижима културна
ценност на парковото и градинско изкуство. Обновяването „няма да струва нито лев на общината, а е дарение от частна фирма, която със свои сили и средства ще извърши ремонта за своя сметка. Съгласувателните процедури с Националния институт за недвижимо културно наследство са в ход“, заяви в предаването „За града“ по bTV radio кметът на Район „Триадица“ Димитър Божилов. Стойността на проекта възлиза на малко над 270 000 лева. По думите на районния кмет,  той включва „подмяна на асфалтовата настилка, обновяване на парковата мебел, която да кореспондира с духа на мястото, и осветителни тела, типични за Стара София, които са енергоспестяващи, както и нови кошчетата за отпадъци. Пейките ще бъдат захванати здраво за земята“. Димитър Божилов посочи, че е предвиден „монтаж на видеонаблюдение, за да се постигнат по високи нива на сигурност и безопасност и с усилията на СДВР вандалските набези там ще намалеят“. Заключително обсъждане е на 14 юли.

В ефира на bTV Radio Димитър Божилов посочи, че на 20 юни, в зависимост от климатичните условия, се очаква стартът на основния ремонт на ул. “Алабин”, в участъка между пл. “Македония” и Съдебната палата. Предвижда се цялостна подмяна на релсовия път, преасфалтиране и обновяване на тротоарните настилки, като „ще бъдат намалени и вибрациите на преминаващите мотриси“ и „ще се обособяват специални преходи, за да може ползвателите на търговски обекти и жилища“. Районният кмет посочи, че там са издигнати 2-етажни сгради, строени през 1895г., като реконструкцията ще гарантира безопасността и целостта им. „Ремонтът се извършва от Столична община по европроект, а не от район „Триадица““, уточни Божилов, като подчерта, че общинските служители ще бъдат на терен за контролиране на качеството. „Прогнозният срок за приключване на обекта е преди началото на новата учебна година и по-интензивното завръщане на гражданите“, добави районният кмет. Според него, предстои информационна кампания за гражданите на района, когато стане ясна окончателната дата за начало на ремонта, а в сайта на район „Триадица“  има информация за предстоящи ремонти на улици и тротоари.

Димитър Божилов коментира изграждането на нови детски заведения, като 1/10 от неприетите деца в София са отбелязани в район „Триадица“. Избран е изпълнител за строежа на детска градина на ул. „Нишава“ в столичния квартал „Стрелбище“ върху общински парцел, отреден за целта. Ориентировъчната стойност е 7 млн.лв. с ДДС.По публично-частно партньорство общината получава като обезщетение части от сгради, които ще бъдат предназначени за филиали към съществуващи детски заведения в района - в кв. „Иван Вазов“ на ъгъла на улиците „Забърде“ и „Бурел“, както и още два обекта в „Стрелбище“.

            Повече подробности чуйте в интервюто на Георги Митов с кмета на район „Триадица“ Димитър Божилов.