Много тайни от звездното небе ще узнаем по време на Пролетния световен ден на астрономията на 7 май в Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Кл. Охридски“ в парк „Борисова градина“.

„Подготвили сме вълнуваща програма, чиято цел е да срещнем ученици, родители, учители и всеки, който се интересува, с предния фронт на науката. Кариерата в областта на астрономията е не само добър и желан, но и много успешен път на развитие за всеки един млад човек.“ – коментира по bTV Radio доц. д-р Владимир Божилов от катедра „Астрономия“ към Физическия факултут на СУ „Св. Климент Охридски“.

Инициативата е подкрепена по проект за малки обществени грантове към проекта UniverCity – Strategic Partnerships of Higher Education for Community.

„Всички гости ще могат да видят хората зад научните открития. Те мечтаят и горят в своята работа. Разказвайки за нея, споделят своето вълнение с другите.“ – казва за предстоящото ученият.

Много богата програма е подготвила за празника най-старата обсерватория в България. Събитията ще се проведат от 16 ч. до 22 ч. при свободен вход и ще включват както лекции, така и демонстрации, а също и представяне на изложба от снимки, заснети от телескопи. С телескоп ще отправим поглед към звездното небе.

„Такива събития са много важни. Днешната наука е изключително сложна и е много важно тя да бъде преведена на език, който е достъпен до обществото. Нищо не може да се сравни със замечтания поглед на едно дете, когато си говорим за космоса. Виждам хиляди хора, които откриват по друг начин красотата на света около нас. А не е ли това най-важната задача на науката?“ – с тези думи завършва разговорът с доц. д-р Владимир Божилов от катедра „Астрономия“ към Физическия факултут на СУ „Св. Климент Охридски“.

Интервю на Светослав Николов: