„Две трети от удавянията у нас се случват във вътрешността на страната, а не по морето.“ Това каза в ефира на bTV Radio Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба към БЧК.

„Най-много удавяния има в реките, язовирите, микроязовири, канали. Това са изключително опасни места“, каза още той.

Спасителите препоръчват тези места да се избягват за къпане и плуване. Налбантов коментира и двата случая от последните дни, при които спасители успяха да помогнат на давещи си хора в морето, които влизат след работното време на спасителната служба и при червен флаг. Той изрично предупреди всички плажуващи да спазват правилата, както и да не влизаме да помагаме на бедстващи във водата, ако не сме професионални водни спасители.

„По никакъв начин не трябва да се опитваме да помагаме физически в пряк допир с давещите се, защото това почти на 100% гарантира още една или повече жертви. Такъв случай имаше преди 10-11 години, когато непрофесионалисти се опитаха да окажат съдействие на давещи се деца, но и двамата мъже загинаха. Съветът ни е да се търси помощ от професионалисти, които са в близост, или по телефон“, допълни той.

По думите му друг вариант е да се хвърли към давещия се плуващ предмет или въже, „но по никакъв начин да не се влиза и да няма пряк допир с давещия се, защото давещият се хваща за сламката и този, който не знае как да приложи спасителна хватка, т.е. нещо което умеят спасителите, при всички положения се превръща от помагащ в давещ се“.

Според Антон Налбантов Черно море не е лесно море за плуване и плажуване, защото много често възникват бурни вълнения и мъртви течения. Затова е важно да гледаме флаговата сигнализация и да я спазваме. Той даде и съвети какво да правим, ако попаднем на мъртво течение.  

„Не трябва да плуваме фронтално срещу брега, защото мъртвото течение с навлизане навътре в морето отслабва своята сила. Трябва да се оставим да плуваме успоредно на брега, да навлезем в зоната, в която вече усетим, че течението е отслабнало, и тогава вече спокойно да се отправим към най-близката точка на брега“, обясни той.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Антон Налбантов.