Във връзка с високите летни температури Българският червен кръст (БЧК) започна раздаването на бутилирана минерална вода в столицата в горещите часове на деня. Това обяви в ефира на bTV Radio Петранка Недялкова, директор на БЧК-София.

Доброволците ще бъдат от 12:30 ч. на пл. „Славейков“ и в градинката на „Кристал“ срещу Централния военен клуб.

„Доброволците успяват да дадат и препоръки на гражданите какво да правят и какво не в горещините. На първо място е важно да се следи прогнозата за времето. Трябва да се отлагат пътувания, които не са наложителни в най-горещите часове. Ако това не може, то транспортното средство да разполага с климатик. Да си носят минерална вода, да пият от 2 до 3 литра вода. Не се препоръчват газирани напитки, кофеинови и алкохол – те не утоляват жаждата. Да се седи на сянка, по-възможност на хладни и проветриви места. Когато са изложени на слънце е важно да използват слънцезащитни средства с висок фактор, да носят шапка и светли дрехи. Да се уверят, че малките деца и възрастните хора приемат достатъчно течности. Важно е да помнят, че топлинен удар може да се развие дори и при прием на достатъчно течности. Много да внимават за опасностите от прегряване. От него в резултат може да се получи топлинен удар, слънчев удар, топлинно изтощение. Важно е да знаят и какво да направят в такава ситуация. Добре е да се търси спешна помощ“, каза още Петранка Недялкова.

Според нея е много важно всеки човек да е подготвен как да се справи в една такава ситуация, а това става само чрез специални курсове.

За утре обявеният код за горещини е оранжев. Жълт остава само за областите София-град, София, Перник, Смолян, Добрич, Варна и Бургас. Дневните температури в четвъртък още малко ще се повишат и максималните ще бъдат между 36° и 41°, по-ниски ще останат по морския бряг, където ще духа бриз, в София около 37°.