В парка в Славовци вече растат десетки нови дървета и стотици цветя, дарени от местния бизнес и засадени от доброволци в края на миналата седмица. „Когато станах кмет, на тази площ заварих полуразрушена стара сграда. Изготвихме проектна документация и с подкрепата на Столична община изградихме нов парк. В края на миналата седмица в парка бяха засадени 20 липи и над 300 цветя. Инициативата бе подкрепена от местните хора, читалището, бизнеса.“ – разказа по bTV Radio районният кмет Даниела Райчева.

„Новото и интересното е, че поставихме и къщичка за книги – библиотека на открито. Когато минах няколко часа по-късно, ми стана приятно да видя първите читатели – две момичета на около 18 години, които бяха седнали на слънце с книги в ръце. Тоава е изключително радостно, защото е продължение на наша инициатива за тази година – да стимулираме четенето в нашия район.“ – добави Даниела Райчева.

През миналата седмица в район Нови Искър деца от детските градини и ученици засадиха над 300 дървета. „Малчуганите бяха толкова развълнувани! Те по-нататък продължават грижата за дърветата. Включваме общността в нашите инициативи и след това има по-голям ангажимент към опазване на създаденото.“ – каза в интервюто районният кмет. За развитието тя посочи, че когато всеки види нещо хубаво около себе си, иска да го направи още по-хубаво.

Администрацията на столичния район Нови Искър тази година ще създаде собствена оранжерия за фиданки, които след това ще се засаждат на цялата му територия. От няколко години там се провежда и конкурс за най-красив двор. „Виждаме, че нашите съграждани имат сериозно отношение към поддържането на домовете си и прилежащите им площи. Затова е успешна и тази съвместна доброволческа работа, с която правим нашето населено място по-зелено и красиво.“ – коментира Даниела Райчева.

Своята красота Нови Искър ще покаже и на гостите си, които ще се включат като доброволци в създаването на Новата гора на София. Във втория етап на проекта след засаждането на над 100 000 дървета върху старото сметище в Суходол, край Негован на площ от 137 декара ще изникне нова гора. „Сигурна съм, че инициативата ще получи голяма подкрепа както от местните жители, така и от други райони на София.“ – очаква желаещите да се включат кметът на столичния район Нови Искър Даниела Райчева.


Интервю на Светослав Николов: