С поставянето на нови контейнери за разделно събиране на текстил и обувки в София броят им ще стане 143. Обхванати са всички райони на територията на цялата община.

„Всяка година се увеличават постъпилите в тях количества. Това допринася за разделното събиране на отпадъци, годни за повторна употреба.“ – посочи Лили Ангелова-Колева, директор на дирекция „Отпадъци“ в Столична община.

Тя съобщи, че годните за носене дрехи се използват отново, а другите се влагат в производството. Препоръчително е поставените в контейнерите дрехи и обувки да са чисти.

„През 2019 г. започнахме с 20 контейнера, към момента те са 113 на територията на всички райони в цялата община. Тази седмица ще бъдат поставени още 27. Така ще имаме общо 143 контейнера.“ – добави Лили Ангелова-Колева.

От 2019 г. досега в системата за разделно събиране са постъпили 2500 тона текстил. На събитие, обявяващо разширяването на мрежата, своята съпричастност към чистата среда заяви певицата Мария Илиева (на снимката).

„Екологията не е лозунг, опазването на околната среда е индивидуална отговорност и информирани избори, които правим всеки ден.“ – каза тя.

Вече има и електронна карта с местоположението на контейнерите, която е публикувана на сайта на Столичната община.

Интервю на Светослав Николов: