Основни ремонти и изграждане на нови трасета това лято подобряват мобилността в София. Най-мащабният проект е за обновяване на трасето на трамвай 5 между Съдебна палата и „Княжево“. „До април догодина ще се пусне трамваят до „Бъкстон“ и ще се затвори за движение вторият участък до ухо „Княжево“. А в „Княжево“, където трамвайното трасе е споделено с автомобилното движение, ще бъде изградено ново пътно платно.“ – съобщи заместник-кметът по общественото строителство инж. Ангел Джоргов в интервю по bTV Radio. Ново платно ще има и по ул. „Алабин“. Пешеходното движение в момента там е по двата тротоара, но с напредването на изграждането на релсовия път пешеходците ще започнат да използват пътното платно, за да се ремонтират тротоарите. Когато бъде възстановено трамвайното движение, маршрутът ще се обслужва от 13 чисто нови мотриси.

До септември „Софийска вода“ и „Топлофикация“ трябва да приключат с подмяната на инфраструктурата си по ул. „Цар Иван Шишман“ в обхвата на пътното платно. Изгражда се южното платно на „Тодор Каблешков“ и се ремонтира северното. Във втори етап е обновяването на ул. „Коперник“, като тази година се работи в участъка от бул. „Шипченски проход“ до ул. „Гео Милев“. В неделя започна ремонтът на „Първа българска армия“, който трябва да се завърши през ноември. Там светофарите ще бъдат настроени така, че ще дават приоритет на трамваите.

„При ремонтите се използват най-добрите технологии с доказани марки и производители. След приключването им ще имаме инфраструктура, която ще подобри качеството на живот в София.“ – коментира заместник-кметът по общественото строителство инж. Ангел Джоргов.

Интервю на Светослав Николов: