Много цветове на музиката ще чуем на живо в поредното издание на цикъла „Остров на музиката“, организиран от Общински културен институт Дом на културата „Средец“. Концертите са част от Лятната културна програма на Столична община, а проектът се реализира с подкрепата на Министерството на културата. Jazz FM от bTV Radio Group е медиен партньор. Разнообразната програма показва богатството на таланта на столичните млади артисти и със своята атрактивност ще привлече многобройна публика. През тази година се провежда 14-ото издание на фестивала. „Неговата цел е да се обогати културния календар на Столична община. Затова каним нашите слушатели да посетят тези концерти и да се насадят на музиката.“ – обърна се към слушателите ни директорът на ОКИ Дом на културата „Средец“ Лилия Тошева. Входът за всички събития е свободен. Концертите са от 19 ч. през юли и от 19:30 ч. през август. Основна сцена е Лятната естрада в Борисовата градина, а при лошо време събитията ще се провеждат в столичното Ларго.

Първият концерт на 5 юли е на Джаз формация „София“ към Общински културен институт „Надежда“. „Ще изпълним много известни и любими песни от диско, поп и рок музиката в аранжиментите на Scary Pockets с фънки звучене.“ – разкри вокалистката на групата Яна Чакалска. Седмица по-късно се срещаме с изкуството на Софийския духов оркестър към Общински културен институт Дом на културата „Искър“. Преди концерта, в 19 ч., на сцената ще излязат деца от Украйна и юноши, които ще представят хип-хоп изпълнения. На 19 юли ще чуем авторския фюжън проект на саксофониста Арнау Гарофе, а в групата с международен състав са Стив Хамилтън от Шотландия, Александър Логозаров, Радослав Славчев и Васил Вутев. Ще имаме удоволствието да ги слушаме преди наесен да излезе дебютният албум на групата. На 26 юли Михаил Йосифов квартет ще представи авторски прочит на велики джаз стандарти. На 2 август неуморният тромбонист Вили Стоянов ще ни посрещне с програма с преработки на пиеси на Дюк Елингтън в трио с Даниеле Феббо и Атанас Попов. Electric Pie, които по Коледа ще издадат албум, ще имат едно от малкото си участия с лайв бенд именно на „Остров на музиката“ на 9 август. В седмицата след това The Social Callers (Петър Терзиев, Димитър Благоев и Димитър Карамфилов) ще импровизират върху джаз стандарти с акценти върху латино музиката и френския джипси суинг.

„Остров на музиката“ е един от акцентите в афиша на ОКИ Дом на културата „Средец“. В друго основно събитие деца и младежи от България, Екрайна, Сирия и Иран се събират от 3 юли до 31 август в съвместна инициатива със сдружение „Отворени обятия“. В лятната школа те ще се обучават в музикално, танцово и приложно изкуство и фотография. На концерт накрая те ще покажат своите новопридобити умения. От 19 юни до 25 юли се провежда лятна „Киноваканция“. Марина Николова – ръководител на клуба по компютърно изкуство към Дом на културата „Средец“, ще ги обучава в аудиовизуалните изкуства – творческо пиксане, игрално кино , телевизия, блогърство, фотография и анимация. Заниманията са за деца от 7 до 12-годишна възраст. В Летен театър от 3 до 15 юли се провежда актьорска студия за деца от 9 до 17 години, организирана заедно с фондация „Димитър Еленов“. С етюди и игри малчуганите ще усвояват елементите на актьорската професия. Курсът развива детското въображение и творческото мислене с работа по текстове на Екзюпери, Марк Твен, Валери Петров, Оскар Уайлд и др.

„Остров на музиката“ е третия фестивал, който ОКИ Дом на културата „Средец“ провежда от началото на годината насам. Началото на фестивалния календар постави „Път към славата“, организиран съвместно с Арт център „Карнолски“. Над 2000 участници от цялата страна се изявиха в поредица от концерти, продължили повече от месец. След това се проведе тридневен маратон „Маските падат“ с театрална формация от деца и младежи от цялата страна. Сред трите акцента от годината досега, които помолих Лилия Тошева да изреди, тя постави и пътуване на Танцов ансамбъл „Средец“ в Мексико за участие във фестивал. Другият голям фолклорен състав към ОКИ Дом на културата „Средец“ е ансамбъл „Здравец“.

А Джаз формация „София“ продължава своите летни изяви с проекта Pop Strings със струнен квартет „Емоция“. Ще ги слушаме на 14 юли в Кино „Кабана”. На 21 юли те ще са отново на тази сцена с концерт в почит към Тина Търнър. Като най-паметно събитие на изминалата творческа година Яна Чакалска посочи гостуването на състава в Българския културен институт в Молдова.

Интервюта на Светослав Николов: