Най-късно до 2029 година България трябва да събира 90% от пластмасовите PET опаковки за напитки и да влага най-малко 30% рециклиран материал в новите бутилки. Това гласи директивата на Европейския парламент за опаковките и отпадъците от опаковки от 2018-та година.

„Директивите поставиха изключително амбициозни и предизвикателни цели пред индустрията за напитки. Това не е случайно. Ние от години работим за това нашите опаковки да са напълно рециклируеми. Приоритетната задача на нашия бранш е да организираме управлението на опаковките, които пускаме на пазара, по начин, по който да постигнем оптималното събиране, ефективно рециклиране и влагане в нова бутилка“, каза в ефира на bTV Radio Жана Величкова - изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки.

Снимка: bTV Radio

Идеята е да се внедри депозитна система, в която да бъдат връщани опаковките от напитки. За да е успешна обаче, всички граждани трябва да имат лесен достъп до точките за обратно изкупуване и всички търговски обекти. Това включва както големите такива, така и малките.  Всички те трябва да могат да се включат в депозитната система - чрез вендинг машини за големите вериги и цифрови решения за малките обекти. Жана Величкова обясни и какъв ще е пътят на една такава опаковка.

„Когато закупувате дадена бутилка, вие ще видите определената стойност на депозит ясно и информативно, което е така нареченият наш стимул за връщането на тази опаковка. След като вие консумирате тази бутилка тя ще може да бъде върната в точките на приемане – по-голямата част ще бъдат в търговските обекти. Срещу връщането й вие ще получите обратно депозита, който сте заплатили предварително при закупуването на бутилката“, разказа тя.

Вече се работи по законодателството и конкретен модел, който да бъде работещ за нашата страна. Производителите също така очакват държавата да регламентира приоритетното им право на достъп до материала, събран и рециклиран в България. Те настояват още този материал да не се изнася в чужбина.

 Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Жана Величкова.