Селекция нови български филми можете да видите безплатно и на открито до вашия дом. Това е възможно с инициативата „Блок Кино“, която се завръща от 23 до 27 август в софийските квартали. Благодарение на независимия проект, паркови пространства и училищни дворове в столицата се превръщат в своеобразни киносалони под звездите. С малка, но силна филмова програма, тази година „Блок Кино“ се фокусира върху преоткриването на градската среда, която ни заобикаля ежедневно в нейното историческо, архитектурно и културно разнообразие. С помощта на творци от различни сфери, „Блок Кино“ ще се “разходи” из „Княжево“, „Гео Милев“ и „Младост“, за да ни разкаже техните скрити истории за филми, хора и квартали.

„Целта ни е да съживяваме райони, които са по-отдалечени и остават извън културния живот. Иска ни се да изнасяме възможностите жителите на тези квартали да имат свободен достъп до култура. Така можем да предизвикаме повече отношение и грижа към тях“, заяви в ефира на BTV radio Катерина Ламбринова от Сдружението за културни инициативи АС, което  организира „Блок Кино“.„През 2015г. започнахме плахо и невярващо, че тези прожекции ще намерят публика. Постепенно успяхме да изградим своя публика, която да се превърне в постоянна за българското кино и да се интересува от него“, припомни тя.

На 23 август от 20:45 ч. „Блок Кино“ гостува в двора на 26-то СОУ „Йордан Йовков" в квартал „Княжево“ с черната комедия на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов - „Бащата". Филмът е носител на голямата награда „Кристален глобус“ от Кинофестивала в Карлови Вари, показван e на фестивали по цял свят – Торонто, Лондон, Гоа, Валядолид, Триест и беше българското предложение за „Оскар“ през 2020 година.

На 25 август от 20:45 ч. „Блок Кино“ ще разпъне екран в парк „Гео Милев“ в едноименния квартал с прожекция на един от най-успешните съвременни български филми за последните няколко години - „Ага" на Милко Лазаров. След като стана част от програмата на един от най-престижните европейски фестивали - Берлинале, спечели голямата награда на фестивала в Сараево, великолепният кинематографичен разказ за сибирския ловец на елени Нанук, съпругата му Седна и дъщеря им Ага става част от настоящия афиш на "Блок Кино".

На 27 август от 20:45 ч. в парка на „Младост 3“ жителите и гостите на квартала ще гледат документалния филм “Плаващите кейове” на режисьора Андрей Паунов, посветен на Христо Явашев-Кристо и работата му по впечатляващия проект.

„Предвидили сме 100 седящи места, но и много шалтета, одеалца и всевъзможни пособия, които ще обособят седящи зрителски места във възможно най-дистанцирана форма. Зрителите ще се насладят на летен вечерен кинопикник и ще бъдат абсолютно спокойни, че всички мерки и разстояния са възможни“, уточни Катерина Ламбринова.

„Блок Кино“ ще представи кварталите, в които гостува, както и филмите от програмата, по нов начин - заедно с млади журналисти, филмови критици и фотографи. Част от дългосрочната визия на проекта е създаването на постоянни връзки между новото българско кино, темите в него, потенциалната му публика и споделената среда, която те обитават.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Катерина Ламбринова от организационния екип на „Блок Кино“ в звуковия файл: