От утре софийското метро ще обслужва квартал „Овча купел“ и ще достига до Горна баня. В 4-километровия участък има четири метростанции – „Овча купел“, „Мизия/НБУ“, „Овча купел 2“ и „Горна баня“. На последната метрото ще прави връзка с железопътната линия от Перник. Очаква се участъкът да се ползва от 45 000 души дневно, а екологичните ползи се изчисляват на спестяване на 11 000 тона вредни емисии годишно, съобщи пред bTV Radio заместник-председателят на комисията по „Транспорт и пътна безопасност“ на Столичния общински съвет Зафир Зарков.

За осигуряване на по-лесен достъп до метрото се оптимизират маршрутите на три автобусни линии. Автобус 59 ще пътува от „Княжево“ до станция „Мизия/НБУ“. 60 и 73 ще спират край метростанциите, а интервалите на движение се намаляват. В пиков час на всеки 10 минути ще има автобуси между „Мизия/НБУ“ и „Горна баня“.

Ще бъдат изградени три нови паркинга – при станциите „Горна баня“, „Овча купел“ и „Мизия/НБУ“ с капацитет по 210 – 230 автомобила. Те ще се използват като буферни – преференциално и безплатно от притежателите на абонаментни карти за градския транспорт.


Работата по разширяването на метрото продължава, като третата линия се удължава до „Левски Г“. В ход е процедура за изграждане на нейно отклонение към кв. „Гео Милев“, през „Слатина“ и „Цариградско шосе“ до Окръжна болница. Очакваното натоварване е до 67 00 ползватели дневно. В „Люлин“ ще бъде завършено метрото под бул. „Царица Йоаенна“ до Околовръстното шосе, където ще бъде изграден голям паркинг. Линия 2 ще се удължи от станция „Витоша“ през „ВЕЦ Симеоново“ до „Студентски град“. В ход е обществено обсъждане за удължаване на линия 1 от „Бизнес парк“ с две станции до Симеоновския лифт, където ще има и паркинг и автогара.

Интервю на Светослав Николов: