„Писаното преди 30-40 години е напълно актуално и днес. На него му казват, че е човек от бъдещето“, заяви в ефира на bTV radio Стефан Артамонцев.  Така племенникът и кръщелник описва Стефан Гечев (1911 - 2000). По повод 110 години от рождението на бележития поет, писател, преводач, драматург, журналист и дипломат ще бъде експонирана юбилейната изложба „Робувам само на свободата!..“ в Галерията на открито в парка пред НДК (до кино „Кабана“).  Тя е осъществена с подкрепата на Столична община и ще продължи до 24 юни 2021г. Посетителите могат да видят богат подбор от оригинални фотографии, архивни документи, писма, стихотворния и белетристични текстове на Стефан Гечев, събрани в 28 пана на български и на английски език.

„Той съобщава на Фердинанд за смъртта на Борис III”, припомня Артамонцев.  „През 1944г. печели най-високият орден на Полша за развитие на културните отношения.Във Варшава се запознава с Пол Елюар и Пабло Пикасо“, разказва племенникът.

„Тогавашната власт не е знаела как да реагира на неговите стихотворения, но го заклеймява като „източник на западната пагубна култура““, пояснява родственикът. „За 23 години той не издава нищо свое. Голяма част от преводите му са издадени след 1989г., както и неговите романи“, допълва Артамонцев.

Стефан Гечев е един от създателите на Сатиричния театър заедно със Стефан Сърчаджиев и Веселин Ханчев, където работи само 1 година в опит да направи нов тип драматургия. Негови пиеси се играят в Театър 199, „Сълза и смях“ и НДК. През 1989г. прави първата си постановка „Процесът по изчезване тялото на Исус Назарянина“ с участието на Мариус Донкин и Стоян Алексиев и с режисьор Младен Киселов.

Стефан Гечев е владеел перфектно 7 езика. Негови са преводите на български език на „Песните на Лотреамон“ и „Алиса в огледалния свят“, произведения на френските сюрреалисти, Емил Зола, както и творби на гръцките Нобелови лауреати Елитис и Сеферис, като в мемоарите си описва срещите с тях, Варналис, Казандзакис и др. На гръцки превежда Елисавета Багряна и Атанас Далчев. През 1995г. Стефан Гечев е удостоен със Златен кръст на почетния легион на Гърция, връчен от тогавашния президент Константинос Стефанопулос, а през 1998г. става Кавалер на Ордена за изкуства и литература на Франция.

„Оставам с впечатление, че хората го познават в чужбина, а не в България, което е срамота“, споделя Стефан Артамонцев. Затова племенникът и кръщелник създава четириезичната културна платформа, посветена на живота и творчеството на Стефан Гечев - www.stefangechev.com.

„Често ходихме на гости. Една от причините да осъзная, че това е моя мисия, е едно стихотворение, което ми подари на рождения ден заедно с едно листче, на което беше разтълкувано самото произведение“, спомня си Стефан Артамонцев. Заедно с Румяна Пашалийска, той е автор и съставител на изложбата, а също и на графичното оформление. Текстовете на английски са преведени от Божидар Бакев, Александър Поплилов и Мила Аврамова. Официалното откриване на юбилейната изложба „Робувам само на свободата!..“ ще се проведе на 13 юни (неделя) от 20:00 до 22:00 ч. в кино „Кабана“. Културното събитие включва видеопремиера на интервю с Мариус Донкин (актьор и директор на Народния театър Иван Вазов”) и рецитал по стихове на Стефан Гечев от известни български актьори с музикално оформление от Виктория Петкова – пиано, Николай Петков – пиано и Александра Носикова – сопран.

Цялото интервю на Георги Митов със Стефан Артамонцев ще откриете в звуковия файл.