Кой е авторът на скулпторните пана в подлеза на Централна гара? Чий са „За буквите“ в градината на НДК? Едни от най-добрите примери за скулптура в публичното пространство в София и страната са дело на Галин Малакчиев (1931-1987). Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство отбелязва 90-годишнината от рождението му с изложбата, озаглавена „ Корени”, която има за цел да представи най-новите тенденции и търсения в скулптурата по примера на твореца, чието име се свързва с новаторство,  преобръщане на традиционните представи за пластичност, противопоставяне на официалната рамка. Откриването е на 22 юли, четвъртък, от 17.00 до 20.00 часа при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп, а изложбата може да бъде разгледана до 19 септември 2021г.

Експозицията включва обширен визуален материал, свързан с творчеството на Галин Малакчиев, неговата кавалетна скулптура и реализирани проекти за обществени сгради. За първи път ще бъдат показани сканирани и уголемени рисунки от скицника на Галин Малакчиев, сред които много скици на изпълнени в метал скулптури. По време на изложбата ще може да се гледа и филмът „Галин Малакчиев” (1984)  на режисьора Васил Минчев, заснел твореца в ателието му в с. Батулия.

Снимка: Дени Кръстев

Тези 16 скулптори, селектирани за изложбата, не са общували лично с Галин Малакчиев (с изключение на Венцислав Занков, който го е посещавал и прекарвал време в ателието). Това са следващо поколение творци, които го познават от неговите произведения и разказите на учителите им в Художествената академия – преподаватели, близки приятели на скулптора – проф. Крум Дамянов, проф. Ангел Станев и др. Тази приемственост в художествената традиция и нейното осмисляне е обединяващата връзка между толкова различни съвременни скулптори и завещаното от него.

Снимка: Емил Бачийски

За изложбата са предоставени документи и фотографии, свързани с живота и творчеството на Галин Малакчиев, които са собственост на СБХ, художествените галерии в Пловдив, Добрич, Плевен, Търговище и Габрово, както и на Цветана Малакчиева, Дени Кръстев, Мария Арангелова и Емил Бачийски.

Научете повече от интервюто на Георги Митов с един от кураторите на експозицията Надежда Джакова, завеждащ филиала на Националната галерия - Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство: