От 30 септември 2022г. Минералната баня в Банкя ще бъде достъпна за гражданите всеки ден от 9:00 до 20:00 ч. На разположение ще бъдат автентичната термална зона с минерална вода от 37 градуса, която включва кръглия басейн, масажни душове и др.

Отворен е и подземния етаж, който в миналото се е използвал за инсталация и склад за гориво и сервизни помещения, а сега е превърнат в спа център.

В него има 3 басейна с различна температура, единият от които е детски, сауна, парна баня, солна стая.

Новост в триетажната сграда от 5200 кв.м. е асансьор за достъп на трудноподвижни хора или хора в неравностойно положение. В централното фоайе на Минералната баня в Банкя има специална оркестрина, която е възстановена във вида си отпреди 100 години. На откриването музиканти от ОКИ „Надежда“ пресъздадоха атмосферата на Банята и Банкя в началото на миналия век.

„Общата стойност на проекта е около 8 млн.лв, като включва реставрация и социализация на цялата баня“, заяви в ефира на bTV Radio кметът на район „Банкя“ Рангел Марков. „Общината учреди право на строеж за изграждане на хотел в близост до банята, а приемателят по правото на строеж плати сумата за реставрацията на банята. Все още не са стартирали дейностите по изграждане на хотела, но Общината свърши работата си и на практика използва ефективно платените средства“, допълни той.

Известната още като Царска баня ще бъде управлявана и стопанисвана от общинското дружество „Софийски имоти" през следващите 3 години. „Ще продължим опитите да намерим концесионер, който е професионалист в своята сфера, така че това, което предложим на гражданите, да е на високо ниво. „Софийски имоти" имат опит в управлението на такъв тип обекти, какъвто е Аквапарк „Възраждане“", уточни Марков. По думите му, впоследствие ще бъде избран нов концесионер, който ще трябва да отговаря  и на условието в процедурата за изграждане на 25-метров закрит плувен басейн.

Наближава стартът на втория етап от водния цикъл на Банкя. „През 2015г. завършихме около 40 км. водопроводна и канализационна мрежа. Сега предстоят още 20 км., която трябва да приключим в рамките на следващата година. В момента сме на фаза проектиране и през зимата ще стартираме“, поясни кметът на район „Банкя“.

Според Рангел Марков, в рамките на 3 седмици ще бъде открит и обновения път към Клисурския манастир. Пътят за Дивотинския манастир е реконструиран и отворен за движение. „Двата манастира са много интересни поради факта, че Клисурският е девически, а Дивотинският е само с монаси“. Догодина ще има и ремонти на тротоари. „Банкя е газифициран район, което е добре от екологична гледна точка, но хората са притеснени с оглед високата цена на природния газ“, сподели районният кмет, като изрази надежда за компенсации от държавата към потребителите.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с кмета на район „Банкя“ Рангел Марков: