"Заради протестите очакваме забавяне или промени в градския транспорт в София". Това заяви в ефира на bTV Radio директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев.  "За съжаление, това се превърна в традиция, но ние имаме готовност да реагираме", добави той.

Дилчев информира, че три нови довеждащи до метрото линии започват да се движат от днес в столичния квартал Горна Баня. Те  имат обща начална спирка на ул. “Лотос“, където се прави връзка с метростанция „Горна баня“. Линия № 802 е кръгова, движейки се в старата част на квартала, линия № 803 се движи по ул. “Обзор“ до спирка „Кантона“ във вилната зона на квартала, като определени курсове ще стигат до в.з. „Люлин“. Линия № 804 се движи до пл. „Сред село“, с което се прави връзка на кв. “Карпузица“ с метростанция „Горна баня“.

Снимка: Аделина Ангелова /Столична община

Първоначално трите линии ще се движат само в делничните дни и ако има интерес ще се пуснат и през празничните дни. Електробусите ще спират на специално изградените спирки и се движат на интервал от 15-20 минути, като работят само в делничните дни. 

Целта на довеждащия транспорт е връзката с метрото и облекчаване на трафика, както и подобряване качеството на въздуха. Разработването на маршрутните линиите е направено съвместно с инициативните комитети в района.

Първата довеждаща линия Д1 (801) пуснахме в кв. “Манастирски ливади-изток и запад“ и „Павлово – Бъкстон“. Тук също се движат нископодови електрически автобуси, доставени по проекта INNOAIR „Иновативен обществен транспорт, отговарящ на търсенето на потребителите, за по-чист въздух в градска среда“.

Надграждаме и разработеното мобилно приложение BUSINN, чрез което се предоставя услугата „транспорт по заявка“ за първата линия, довеждаща до метрото Д1 (801). Към него ще бъдат включени и новите довеждащи линии.

Предстои пускането на още една линия за довеждащ транспорт № 805, която ще се движи по маршрут от „Витоша – ВЕЦ Симеоново“ до „Малинова долина“ и ще свързва тези разрастващи се квартали с метростанция „Витоша“. Малките електрически автобусчета са свързани със системата на градския транспорт и в тях важат всички превозни документи. "Ще се постараем да го направим до края на месеца", подчерта Дилчев. Той поясни, че от днес градският транспорт в София влиза в зимно разписание. По думите му, броят на превозните средства се увеличава, като в момента има осигурени шофьори, въпреки че се регистрира дефицит на водачи в обществения превоз.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с директора на Центъра за градска мобилностДимитър Дилчев в звуковия файл: