Двама пакистански художници - Тарик Хан и Навид Шахзад, реализираха специален street art проект на столичната улица „Ф. Ж. Кюри“. Инициативата е съвместна между СО-Район „Изгрев“ и Посолството на Ислямска република Пакистан.

Заместник-кметът на район „Изгрев“ Камелия Кюркчиева и Н.Пр. посланик Мариам Мадиха Афтаб откриха официално красивото произведение и поздравиха пакистанските артисти.

Снимка: Район \"Изгрев\"

Проектът, който се реализира днес не само ще допринесе за културното многообразие в района, но и облагородява градската среда като промени тотално облика на три разпределителни кутии.

Снимка: Район \"Изгрев\"

Тарик Хан и Навид Шахзад  пристигнаха в София от Пакистан, а при изрисуването на таблата използваха традиционния пакистански стил „Truck art“. Това е традиционна форма на декорация в Южна Азия, която включва флорални мотиви и калиграфии. В началото стилът е ползван по-скоро за украсяване на превозни средства. В днешно време Truck Art художниците вече творят върху стени, а този тип изкуство се използва са декорация на ресторанти, клубове и вътрешна декорация на офиси. Ексклузивно за bTV Radio художникът Тарик Хан, който от 22 години се занимава с промотирането и разпространението му разкри, че „Няма школи, учебни заведения или академии. Ние се самообразоваме....Когато посещаваме конкретна страна, правим смесица между културите ни". Той посочи, че в родния му град Карачи има Truck Art, както на летището, така и върху фасадите на болници и училища и др.

Снимка: Район \"Изгрев\"

„Много сме благодарни на кмета на СО-Район „Изгрев“, че ни даде тази възможност да покажем изкуството на жителите на София“, заяви Н.Пр. посланик Мариам Мадиха Афтаб. „Този стил изразява цветността на Пакистан", заяви дипломатът в ефира на bTV Radio. „Това изобразяване е още едно доказателство за нашите двустранни отношения и отбелязването на 75 години от независимостта на Пакистан".

Снимка: Район \"Изгрев\"

 „Всички, които минават оттук или живеят наблизо ще могат да му се наслаждават всеки ден“, отбеляза заместник-кметът Камелия Кюркчиева. Пред bTV Radio тя отбеляза, че „през последните 6-7 месеца сме изрисували още 8 подобни кутии. Това е начин да покажем, че изкуството трябва да се остави да бъде изкуство и да покажем всяка култура, която има място в района ни".

Снимка: Район \"Изгрев\"

Едно от богатствата на район „Изгрев“ са множеството дипломатическите мисии на неговата територия. В този мандат един от приоритетите на районната администрация е да развива връзките с посолствата, разположени там, като по този начин обогатява столицата в културен аспект.

Това не е първият подобен проект, който районната администрация реализира. Предишният беше реализиран през есента на миналата година съвместно с посолството на Федерална република Германия. Тогава художници от Citywize Foundation заедно с децата от района изрисуваха трафопост в квартал „Изгрев“

Чуйте повече в репортажа на Георги Митов: