Вътрешните улици в карето между булевардите „Прага“, „Скобелев“, „Витоша“ и „Славейков“ в столицата стават успокоена зона за движение с ограничение на скоростта до 30 км/ч. До 10 февруари ще бъдат монтирани указващите това знаци, съобщи пред bTV Radio Димитър Петров, директор на дирекция „Управление и анализ на трафика“ в Столична община. „Тази мярка е насочена към намаляване на пътния травматизъм и дава много добри резултати по света. При скорост до 30 км/ч 80 % от пътно-транспортните произшествия с участието на пешеходец нямат фатален изход.“ – посочи той.

Извън въвеждането на ограничение за скоростта, средства за обособяване на успокоени зони са повдигнати кръстовища, изнесени тротоари, поставени неравности и др. „На по-късен етап могат да се разработят допълнителни мерки, ако са необходими. В момента преминаването през първата такава зона е забавено заради неравностите, както и заради еднопосочното движение, при което водачът на всяко кръстовище трябва да намали скоростта, за да даде път на автомобил с предимство, идващ от дясно.“ – добави Димитър Петров. Той посочи, че при промяна на пътното платно и на тротоарите се налага изместване на събирателните шахти и канализацията, както и преизчисляването на отводнителните наклони.

„С въвеждането на тези зони хората свикват, че навсякъде извън булевардите трябва да се движат с повишено внимание и понижена скорост. Това гарантира по-висока сигурност на всички участници, придвижващи се алтернативно – пеш, с колелета и тротинетки. Чрез разширение в бъдеще ще обхванем и жилищните райони, кварталите и централната градска част. Така водачите чисто инстиктивно ще намаляват скоростта, слязат ли от булеварда.“ – каза още Димитър Петров.

Интервю на Светослав Николов: