„Във всеки един момент по българските пътища има 16 500 шофьори употребили алкохол“. Това заяви д-р Милен Марков пред bTV Radio от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Това сочат данни от най-мащабното проучване, което е правено досега у нас и засяга пътната безопасност. Анкетата е направена при над 2500 шофьори, които сами са признали, че карат редовно на „по бира" или „едно малко", но реалният им брой е по-голям.

Снимка: БГНЕС

По думите на Марков, общо 6 показателя на над 3000 точки в България са сред изследваните показатели– спазване на ограниченията, ползване на колани и детски столчета, носене на каски, употреба на алкохол, разсейване чрез телефони при шофиране и възраст на автопарка у нас.

Снимка: Facebook

Пътният експерт представи и още фрапиращи данни. Над 55% от засечените карат с превишена скорост извън града. Според проучването, 60% от децата се возят необезопасени със задължителните столчета, а 40% от тези, които имат, не ги закрепват правилно.

Снимка: iStock

Данните ще се ползват в следващите 2 години при определяне на политиките и мерките за намаляване на травматизма.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с д-р Милен Марков от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, разположено в звуковия файл: